Hlavní obsah

Rusové se snaží vstoupit do Slovenských elektráren ovládaných Křetínským

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská bankovní skupina Sberbank se podle informací zpravodajského serveru hnonline.sk snaží vstoupit do společnosti Slovenské elektrárny. Společnost v současnosti ovládá Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

Podle smlouvy s italským Enelem by společnost EPH měla získat až 66 procent ve společnosti Slovenské elektrárny po dokončení třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce.

Stát má v elektrárnách 34procentní podíl akcií. Sberbank poskytla v roce 2014 podniku úvěr ve výši 870 milionů eur (22,55 miliardy korun) pokud by ho kapitalizovala, mohla by podle serveru uplatnit podíl na majetku.

Křetínského EPH loni dosáhl dosud nejlepšího výsledku

Ekonomika

Třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce měly být původně dokončeny v roce 2012 a 2013, ale třetí blok bude nakonec spuštěn až letos. Rozpočet se z původních 2,8 miliardy eur zvýšil na 6,2 miliardy eur (160,75 miliardy korun).

Reklama

Související články

Dostavba jádra na Slovensku má skluz

Nejen v Česku se protahují přípravy na dostavbu jaderných bloků. Stejný problém mají na Slovensku. Oba nové bloky v elektrárně Mochovce na jihozápadě země měly...

Výběr článků

Načítám