Hlavní obsah

Stát skončil v lednu v minusu. Poprvé od roku 2003

• Aktualizováno
Novinky, bož

Stát začal své letošní hospodaření lednovým schodkem ve výši 8 miliard korun. V pondělí to oznámilo ministerstvo financí. Jedná se o první lednový schodek od roku 2003.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly k poslednímu lednu 124,1 miliardy korun, Výdaje za leden činily 132,1 miliardy korun.

Nejvyšší výdaje jsou dlouhodobě na důchody, ty přesáhly 44 miliard korun. Meziročně se jedná o více než čtyřmiliardový nárůst.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) se vybralo 32,31 miliardy korun, to je o 1,73 miliardy více než před rokem. Výběr daně z tabákových výrobků poklesl o 840 milionů korun na 4,07 miliardy.

Česko je stále čistým příjemcem, od EU loni obdrželo přes 68 miliard

Ekonomika

„Ekonomika letos zpomalí, což dále sníží výběr daní odrážejících ekonomický cyklus. Na druhé straně příjmům rozpočtu pomůže zvýšení daní na alkohol a tabák, které by podle vládních propočtů mohlo do rozpočtu přinést až 10 miliard korun,” uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička s tím, že tento vliv se bude projevovat až postupně během roku.

„Na výdajové straně se naopak bude stále více projevovat tlak na růst běžných výdajů, tedy zejména další zvyšováním platů státních zaměstnanců a růst sociální podpory. Podle našich očekávání by měl státní rozpočet v tomto roce skončit ještě v hlubším deficitu, než očekává vládní návrh,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám