Hlavní obsah

Rozhodnutí ČNB poslalo korunu dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kurz koruny bezprostředně po oznámení České národní banky (ČNB) o ukončení intervencí na podporu české měny prudce oslabil. Centrální banka ve čtvrtek na svém měnovém zasedání sice rozhodla, že základní úrokovou sazbu ponechá na sedmi procentech, formální konec s intervenováním na trhu ale korunu poslal dolů.

Článek

Kolem čtvrteční 14:45 hodin, tedy čtvrt hodiny po oznámení ČNB, kurz koruny vůči euru oslabil o 0,83 procenta na hodnotu 24,156 Kč/EUR, což je nárůst o více než 20 haléřů oproti předchozímu dni, ukazují data na serveru Patria.cz.

Koruna citelně oslabila rovněž proti americkému dolaru, a to o 0,75 procenta na 22,064 Kč/USD.

Pokles byl reakcí na vyjádření ČNB o tom, že centrální banka od října 2022 neintervenuje na devizovém trhu proti oslabování koruny a nyní už intervenční režim, který oznámila v květnu 2022, formálně ukončila.

„ČNB bude v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoliv to bankovní rada uzná za nezbytné,“ dodala ČNB v tiskové zprávě.

„Kurz koruny ihned po zveřejnění rozhodnutí o ukončení intervencí prudce oslabil. Lze předpokládat, že koruna bude dále oslabovat. Do hry zřejmě vstoupí i celkové vyznění tiskové konference (ve čtvrtek v 15:45 hodin, pozn. red.), kde guvernér Aleš Michl okomentuje důvody, které stojí za tímto rozhodnutím,“ sdělil hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

„Zároveň dojde k představení nové prognózy ČNB, což pomůže s odhadem dalších kroků bankovní rady v zbytku letošního roku. Ve čtvrtek a v dalších dnech se proto připravme na vyšší volatilitu na měnových párech s korunou. Zvýšená volatilita by měla vytvořit prostor pro výhodné nákupy zahraničních měn,“ dodal.

ČNB na úrokovou sazbu nesáhla, ukončila ale intervence na podporu koruny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám