Hlavní obsah

Ropa zdražuje, Rusko chce kvůli zastropování cen snížit těžbu

Ropa zdražuje poté, co Moskva oznámila, že může kvůli zastropování ceny snížit těžbu o pět až sedm procent, píše server televize Al-Džazíra. Ropa Brent přidává 3,1 procenta na 83,48 dolaru za barel.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy

Článek

Rusko může na začátku roku 2023 snížit produkci ropy o pět až sedm procent a zastavit prodej zemím, které podporují cenový strop na jeho ropné a ropné produkty, řekl televizi její zdroj. Vicepremiér Alexander Novak v pátek ruské státní televizi sdělil, že snížení by mohlo dosáhnout 500 tisíc až 700 tisíc barelů denně.

Jeho slova byla první ruskou reakcí na nedávný krok zemí Evropské unie, G7 a Austrálie na zavedení cenového stropu 60 dolarů za barel kvůli invazi Ruska na Ukrajinu. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu. Evropská unie rovněž zavedla omezení cen plynu, připomíná server.

Novak uvedl, že Moskva zakáže prodej ropy a ropných produktů zemím, které se připojují k cenovému stropu, a společnostem, které požadují jeho dodržování. Takový krok by tyto země donutil získávat ropu z jiných zemí. Ale pokud Moskva současně sníží produkci ropy, jak Novak pohrozil, sníží to celkový objem ropy dostupné na trhu, což zvýší ceny neruské ropy a způsobí komplikace spotřebitelům po celém světě.

Rubl se vůči dolaru propadá. Je na nejslabší úrovni od začátku května

Ekonomika

„Domníváme se, že v současné situaci je dokonce možné riskovat nižší produkci než se řídit prodejní politikou ohledně cenových stropů. Dnes je to 60 dolarů, zítra to může být cokoliv a závislost na některých rozhodnutích nepřátelských zemí je pro nás nepřijatelná,“ řekl Novak.

Jeho vyjádření vedla k razantnímu růstu cen ropy, které v závěru týdne přidávají téměř tři dolary. Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SEČ přidávala zhruba 3,1 procenta na 83,48 dolaru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 3,4 procenta na 80,13 dolaru za barel. Brent i WTI by mohly vykázat druhý ziskový týden po sobě, uvedla agentura Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek řekl, že začátkem příštího týdne vydá dekret, který podrobně popíše kroky Moskvy v reakci na cenový strop.

Bloomberg: Strop na ropu nebude mít na rozpočet Ruska velký dopad

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám