Hlavní obsah

Ropa už může téct Družbou i do Česka, banka přijala platbu za tranzit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedna z evropských bank se rozhodla zpracovat platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. Odstranila tak příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy. Informovala o tom v pátek agentura Reuters, která se odvolává na slovenskou společnost Slovnaft a na zdroj obeznámený se situací. V případě potvrzení všemi stranami bude platba krokem k obnovení dodávek ropy do České republiky.

Foto: David W Cerny, Reuters

Centrální tankoviště Mero u Nelahozevsi

Článek

Ruský provozoval ropovodů Transněfť podle agentury RIA uvedl, že platba za tranzit do Česka dorazila do banky a čeká se, až ji potvrdí Ukrajina.

Ta to v pátek po poledni učinila. Informovala o tom ČTK s odkazem na ruskou společnost Transněfť. Bude proto možné obnovit dodávky do Česka.

„Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,” cituje Reuters mluvčího Slovnaftu Antona Molnára.

Podle agenturního zdroje platbu odblokovala nizozemská banka ING a dodávky do České republiky by se měly obnovit do soboty.

Šéf Mero: Ropa Družbou poteče v pátek nebo v sobotu

Domácí

Přeprava ropy jižní větví Družby se 4. srpna přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Foto: ti, Právo

Schéma ropovodu Družba

Reklama

Výběr článků

Načítám