Hlavní obsah

Cena ropy po americko-britských útocích na jemenské povstalce roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy v pátek prudce rostou. Reagují na noční americko-britské údery na vojenské základny jemenských povstalců Húsíů, které přišly jako reakce na útoky této Íránem podporované skupiny na lodní dopravu v Rudém moři. Akce zvýšila obavy trhu z možného dopadu širšího konfliktu na Blízkém východě na dodávky ropy z regionu, zejména na ty, které procházejí Hormuzským průlivem mezi Perským a Ománským zálivem.

Článek

Kolem pátečních 12:15 SEČ cena severomořské ropy Brent rostla o téměř čtyři procenta na zhruba 80,50 dolaru (1815 Kč) za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 4,1 procenta a prodávala se za bezmála 75 dolarů (1690 Kč) za barel.

„Pokud by došlo k zastavení velké části toků přes Hormuzský průliv, mělo by to až třikrát větší dopad než ropné cenové šoky v 70. letech a více než dvojnásobný dopad než válka na Ukrajině na trh s plynem. Narušilo by to již tak křehké dodavatelské řetězce a stav zásob,“ uvedl analytik Saul Kavonic ze společnosti MST Marquee.

Útoky Húsíů v Rudém moři narušily mezinárodní obchod na klíčové trase mezi Evropou a Asií, která představuje zhruba 15 procent světové lodní dopravy.

Zaplatíte vysokou cenu. Húsíové reagují na americko-britský útok v Jemenu

Blízký a Střední východ

Húsíové útočí na obchodní plavidla v Rudém moři a tvrdí, že tak činí, aby vyjádřili podporu palestinské teroristické skupině Hamás v jejím boji proti Izraeli.

Americké a britské údery jsou jedním z nejdramatičtějších projevů rozšiřování války proti Hamásu, kterou Izrael zahájil po teroristickém útoku této skupiny na jižní Izrael ze 7. října. Svědci v Jemenu podle agentury Reuters potvrdili výbuchy po celé zemi.

Průměrná cena ruské ropy Urals loni klesla, byla však nad sankčním stropem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám