Hlavní obsah

Ropa je nejdražší od listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena ropy se v úvodu nového týdne dostala na úroveň z loňského listopadu. Barel severomořského Brentu se na chvíli přehoupl přes hranici 86 dolarů (1 990 Kč), později se ustálil na ceně 85,8 dolaru, což znamená denní nárůst o půl procenta. Ještě před týdnem byla cena o více než tři dolary nižší. Nahoru ji ženou útoky ukrajinských sil na energetickou infrastrukturu v Rusku.

Článek

Podobný růst jako Brent v pondělí odpoledne vykazovala také americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), jejíž cena vzrostla na 81,2 dolaru (1 880 Kč) za barel. Uprostřed minulého týdne to přitom bylo ještě pod 80 dolary.

„Údery na ruské rafinerie přidaly minulý týden ropě rizikovou prémii dva až tři dolary za barel, která stále trvá, protože tento týden začínáme dalšími útoky,“ uvedla pro agenturu Reuters Vandana Hariová, zakladatelka společnosti Vanda Insights, která se zabývá analýzou ropného trhu.

Podle analýzy Reuters ukrajinské útoky v prvním čtvrtletí tohoto roku vyřadily z provozu přibližně sedm procent celkové kapacity ruských rafinérií.

V rafinerii v ruské Syzrani vypukl požár

Zahraniční

Americká investiční banka Morgan Stanley kvůli tomu a kvůli pokračujícímu omezování těžby skupinou OPEC+ zvýšila odhad ceny Brentu pro letošní třetí čtvrtletí o deset dolarů na 90 dolarů (2 080 Kč) za barel. Skupinu OPEC+ tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem.

Pozornost trhu se nyní soustředí na dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed), které začne v úterý. Předpokládá se, že Fed ponechá úrokové sazby beze změny. Obchodníci nicméně doufají, že banka naznačí, kdy by mohla začít úroky snižovat. Snížením úrokových sazeb by Fed podpořil ekonomiku Spojených států, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Útoky dronů Rusku srazily objem primárně rafinované ropy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám