Hlavní obsah

Ropa jako na houpačce, opět se vrací k rekordům

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednou nahoře, podruhé dole. Přesně takhle to vypadá s cenami ropy. Ty se totiž v pátek znovu překonaly rekord, dostaly se na 135,80 dolaru za barel. Za poslední dva dny černé zlato podražilo o dvanáct dolarů za barel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle agentury Reuters za pátečním skokem v cenách stojí hlavně opětovně slábnoucí dolar a informace o vysoké nezaměstnanosti v USA.

Nezaměstnanost v USA v květnu vzrostla na 5,5 procenta a je nejvýše za posledních 3,5 roku.

Ropa se držela na rekordech dvaadvacátého května, kdy pokořila hranici 135 dolarů za barel. Ihned na to reagovaly ceny pohonných hmot, a to po celém světě. Jen v České republice pumpaři začali zdražovat naftu i benzín v řádech desítek haléřů.

Právě před čtrnácti dny vystoupila cena nafty na historická maxima. Týden poté však ropa svůj dech ztratila a její cena se propadla pod 125 dolarů za barel. Analytici záhy předpovídali, že pohonné hmoty by už skokově zdražovat neměly.

V uplynulém týdnu cena stagnovala. Podle společnosti CCS se nyní litr nejprodávanějšího Naturalu 95 prodává v průměru za 32,67 Kč, nafta pak za 35,08 Kč.

Po pátečním návratu černého zlata k rekordům by tak pohonné hmoty mohly opět zdražovat. Zejména pokud ropa na této úrovni setrvá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám