Hlavní obsah

Ropa dál zlevňuje, cena je nejnižší od poloviny ledna

Cena ropy na světových trzích pokračuje v sestupném trendu z minulého týdne. V úterý už se dostala na úroveň ze začátku roku. Zatímco minulý týden byly důvodem poklesu ceny obavy ze zvyšování úrokových sazeb, tak tento týden trhem otřásly krachy amerických bank, což vyvolalo obavy z nové finanční krize, uvedla agentura Reuters.

Článek

V úterý kolem 14:30 SEČ odepisovala severomořská ropa Brent proti předchozímu dni přibližně půldruhého procenta. Jeden barel se tak prodával za 79,5 dolaru (1765 Kč). Na takové hodnotě se barel Brentu naposledy nacházel v první polovině ledna.

Sestupný trend ve stejnou dobu vykazovala také cena americké lehké ropy WTI, která oslabila o 1,8 procenta a prodávala se za 73,4 dolaru (1630 Kč) za barel. Dopoledne byla cena ještě o dolar nižší, což odpovídalo ceně z loňského prosince.

Za poklesem ceny v posledních dnech stojí události v americkém bankovním sektoru. Během jednoho týdne totiž padly hned tři banky, což vyvolalo nervozitu na akciových trzích, jež se propsala i na trh s komoditami. Dlouhého trvání by ale podle analytika mít neměla.

Velké americké banky v USA zažívají po krachu SVB příliv nových klientů

Ekonomika

„Pondělní vývoj kolem regionálních amerických bank vnímáme spíše jako hluk než zprávy pro komoditní trhy a neměl by mít žádný významný střednědobý až dlouhodobější dopad,“ uvedl pro Reuters analytik UBS Carsten Menke.

V důsledku krachu bank teď trhy naopak očekávají, že americká centrální banka (Fed) v příštím týdnu nezvýší úrokové sazby o dalšího půl procentního bodu, přičemž nižší růst sazeb by mohl vést k oslabení dolaru, což je signál pro růst ceny ropy.

Ropa celý týden zlevňuje

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám