Hlavní obsah

Ropa celý týden zlevňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ropa na světových trzích v posledních dnech výrazně zlevňuje. Za celý týden se její cena propadla o více než pět procent. Důvodem jsou obavy z prudkého zvýšení úrokových sazeb v USA, což by se negativně projevilo na poptávce po pohonných hmotách, uvedla agentura Reuters.

Článek

Kolem pátečních 11:00 SELČ odepisovala severomořská ropa Brent proti předchozímu dni půl procenta, jeden barel se tak prodával za 81 dolarů (1810 Kč).

Obdobný vývoj vykazovala také cena americké lehké ropy WTI, která oslabila o 0,8 procenta a prodávala se za 75,1 dolaru (1680 Kč) za barel.

Cena ropy tak v pátek oslabovala už čtvrtý obchodní den v řadě. Celkem tento týden už odepsala více než pět procent, což je její nejhorší týdenní pokles od začátku února, uvedl Reuters.

Za poklesem stojí očekávání trhu ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky (Fed). To by snížilo výhled na růst světové ekonomiky a vedlo k utlumení poptávky.

Šéf Fedu Jerome Powell varoval před vyšším a potenciálně rychlejším zvyšováním sazeb ve středu s tím, že se mýlil, když si zpočátku myslel, že inflace je „přechodná“.

Pohonné hmoty zlevnily

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám