Hlavní obsah

Rodinám na Slovensku elektřina vůbec nezdraží, plyn o 15 procent

V příštím roce se slovenským domácnostem nezvýší cena elektřiny. Cena plynu a tepla ale vzroste shodně o 15 procent. Ve čtvrtek to oznámil slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). V případě, že by nedošlo k zásahu vlády, cena elektřiny by se domácnostem podle Hegera zvýšila o 380 procent.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Článek

Ceny elektřiny pro domácnosti na Slovensku se mění jen jednou ročně, vždy 1. ledna. Podle slovenských médií se vláda dohodla s hlavním výrobce elektřiny, firmou Slovenské elektrárny, že cena silové elektřiny nestoupne nad 61 eur za MWh (1500 korun). Dotovat bude i dodavatele. V ČR je elektřina zastropována na ceně 6000 Kč za MWh.

Na kolik opatření vyjde, Heger nesdělil, uvedl ale, že bez zásahu vlády by rodiny zaplatily na energiích o šest miliard eur (146 miliard Kč) více a na základě opatření kabinetu každá domácnost v příštím roce ušetří 3000 eur (zhruba 73 tisíc Kč).

Jak to bude v případě firem, není jasné.

Pokud by nedošlo ke zmíněným opatřením, zvýšila by se cena elektřiny pro domácnosti v průměru o 380 procent, plynu o 225 procent a tepla o 80 procent, podotkli představitelé slovenské vlády.

Šéf IEA: Rusko přišlo navždy o Evropu jako největšího odběratele energie

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám