Hlavní obsah

Revoluční nátěr má snížit spotřebu paliva letadel

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecká společnost easyJet na svých letadlech vyzkouší revoluční nanotechnologický nátěr. Cílem je snížení odporu a efektivnější využití paliva, jak uvedly aerolinky v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tento ultratenký povlak, v průměru stokrát tenčí než lidský vlas a nanášený ve dvou vrstvách, se používá na amerických vojenských letadlech. Váze letadla přitom přidá odhadem pouhých 114 gramů. Povlak snižuje množství hromaděných nečistot na křídlech letadla, na náběžné hraně a dalších místech, čímž snižuje odpor letadla.

Odhadem by měla klesnout spotřeba paliva o jedno až dvě procenta. Společnost easyJet nechala takto ošetřit osm letadel a po dvanáctiměsíční zkušební době srovná jejich spotřebu paliva s ostatními letadly.

V loňském roce utratila easyJet podle serveru Mail Online za palivo 750 miliónů liber (asi 21,6 miliardy korun), v tomto roce se částka kvůli rostoucím cenám může přehoupnout dokonce přes jednu miliardu liber.

„Pokud se nám podaří najít nový způsob snížení spotřeby paliva, budou z toho mít prospěch i naši cestující – budeme jim moci nabídnout nižší ceny a sníženou uhlíkovou stopu,“ uvedla Carolyn McCallová, výkonná ředitelka společnosti easyJet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám