Hlavní obsah

Respirátory od ledna podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí neprodlouží prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory a ochranné polomasky třídy FFP2 a vyšší. Skončí tedy 31. prosince.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Nabídka tohoto zboží na trhu je podle úřadu dostatečná, výrobní kapacity se poptávce přizpůsobily. Respirátory by tak podle ankety Práva mezi prodejci měly podražit zhruba o pětinu. DPH na tyto výrobky totiž bude opět 21 procent.

Opatření podle mluvčího ministerstva Tomáše Weisse zpočátku reagovalo hlavně na malou nabídku ochranných pomůcek na trhu v době, kdy se postupně zaváděla povinnost nosit respirátory místo roušek. Nedostatek zboží mohl vyvolat skokový růst cen.

Respirátory budou mít běžnou sazbu DPH, ministerstvo výjimku neprodlouží

Ekonomika

V takové situaci se Česko už nyní podle mluvčího nenachází. „Proto již není důvodné prodlužovat toto opatření a setrvávat tak v rozporu s právem Evropské unie, byť ze strany EU v této věci dosud nebyl učiněn žádný konkrétní akt,“ uvedl.

Respirátorů je v prodeji dost. „Jejich výběr je větší, tomu odpovídá i výhodnější cenová relace,“ řekla například mluvčí Kauflandu Renata Maierl. „Nabídka respirátorů je od jara dostatečná,“ míní i mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

„Zákazníkům nabízíme stále dva typy: jeden vyráběný v balení po třech kusech v České republice a druhý z dovozu v prodeji po jednom kuse,“ dodal Aleš Pavlík, nákupčí spotřebního zboží Tesco.

Stabilní zájem

Kamenné řetězce přitom zatím výraznou změnu zájmu o respirátory nepociťují. „Prodeje jsou vesměs ve stejných objemech,“ řekl Pavlík.

Podobně je tomu podle ČTK i u e-shopů s výjimkou české značky Good Mask, která prodává své respirátory koncovým zákazníkům hlavně prostřednictvím e-shopu Dialekarna.cz. Tam podle mluvčího Aleše Povra po oznámení ministerstva financí neprodloužit osvobození respirátorů od DPH vzrostla poptávka téměř okamžitě zhruba trojnásobně.

Evropa kvůli omikronu vrací nošení roušek venku

Evropa

„Předpokládáme, že se zvýšený zájem přesune i do maloobchodní sítě, kde si mohou lidé poslední týden nakoupit FFP2 respirátory s nulovou DPH,“ řekl Povr. Podle prodejců se dá očekávat, že se minimálně návrat DPH do ceny respirátorů od ledna promítne.

Například balení deseti kusů nejoblíbenějších respirátorů FFP2 na webu nákupního rádce Heureka.cz značky General Public Protection nyní lidé seženou v průměru za 106 korun, byť ho lze samozřejmě sehnat levněji i dráž. Nově by tak mohl průměr přesáhnout i 128 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám