Hlavní obsah

Renault po opuštění ruského trhu snížil prodej o 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Renault v prvním pololetí snížila meziročně prodej o 29,7 procenta na 1 000 199 vozů. Kvůli vojenské invazi Moskvy na Ukrajinu opustila ruský trh, který byl jejím druhým nejdůležitějším. Firma to uvedla ve svém úterním sdělení.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokud by se do výsledku nezapočítávala čísla z aktivit v největší ruské automobilce AvtoVAZ a v ruské divizi Renaultu, činil by meziroční pokles 12 procent. Společnost jej zdůvodnila problémy s dodávkami polovodičů.

Renault vyrábí mimo jiné oblíbené modely jako Dacia Duster a Renault Clio. Po ruské invazi na Ukrajinu ukončil své aktivity v Rusku a oznámil, že prodá Renault Russia a svůj podíl 67,69 procenta v AvtoVAZu.

V květnu Renault oznámil, že prodá AvtoVAZ, který vlastní značku Lada, ruskému vědeckému institutu. Podle Reuters firmu údajně přenechal za pouhý jeden rubl s šestiletou opcí na její zpětné odkoupení.

Renault prodal podíl v AvtoVAZu Rusku, má ale opci na zpětný odkup

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám