Hlavní obsah

RegioJet se dohodl s ČD na ukončení sporů kvůli cenám na lince Praha-Ostrava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RegioJet s Českými drahami dohodou ukončily spory v případu cen jízdenek na lince Praha–Ostrava, informovala ve středu v tiskové zprávě mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová. Spor inicioval RegioJet, který se domníval, že ČD porušily pravidla hospodářské soutěže s cílem vytlačit konkurenta z trhu. Před rokem však Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že pravidla porušena nebyla. Rozhodl tak poté, co po šesti letech zastavila vyšetřování Evropská komise, aniž konstatovala provinění Českých drah.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Strany sporu se dohodly, že detaily dohody nezveřejní a více ji nebudou nekomentovat. Vyjádřily naději, že ukončení sporů přispěje k narovnání vztahů a podpoří rozvoj udržitelné dopravy v Česku.

Součástí sporu byl i soud o náhradu újmy ve prospěch RegioJetu ve výši 717 milionů korun. RegioJet vstoupil na železniční trh na podzim roku 2011 a provozoval linku Praha–Ostrava. České dráhy v reakci na příchod konkurenta snížily ceny. Majitel RegioJetu Radim Jančura tehdy uváděl, že se ČD svojí cenotvorbou snaží konkurenta z trhu vytlačit a že jejich ceny jsou podnákladové. Toto období bylo vymezené od září 2011 do dubna 2014.

Evropská komise ani ÚOHS ale nic podobného nezjistily. „Úřad nemá k dispozici přímé důkazy svědčící o úmyslu ČD vytlačit svého konkurenta z trhu. Z ekonomických dat poskytnutých ČD v jednotlivých letech 2011 až 2012 vztahujících se k poskytování služeb na trati Praha–Ostrava, jejichž ekonomická reálnost byla ověřena znaleckým posudkem, vyplynulo, že co se týče ekonomiky provozu vlaků IC/EC/Ex, výnosy bezpečně pokrývaly vyhnutelné náklady, u vlaků SC Pendolino výnosy rovněž pokryly vyhnutelné náklady na provoz, ačkoli poměrně nízkým rozdílem,“ uvedl úřad loni v odůvodnění.

RegioJet z trhu neodešel, naopak postupně rozšiřoval jak počty spojů na dané lince, tak expandoval na jiných linkách, které v současnosti provozuje jak na komerční riziko, tak v závazku veřejné služby.

První čínský vlak na českých kolejích. Nabízí i sedadla k stání, můžete se na nich opřít

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám