Hlavní obsah

Ředitel Porsche Wiedeking odchází, značku ovládne VW

Novinky, DPA, aš, Bloomberg, Bild

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stuttgart
Aktualizováno

Výkonný ředitel automobilky Porsche Vendelin Wiedekling se stal v noci na čtvrtek první vysoce postavenou obětí boje mezi výrobcem sportovních vozů a automobilkou Volkswagen. Ze své funkce odstoupil po 16 letech za 50 miliónů eur, což umožní, aby Porsche bylo ovládnuto společností VW. Spojení obou firem vázlo, VW chce získat Porsche do svého portfolia, výrobce luxusních vozů to nechtěl a naopak se pokoušel získat majoritu ve VW, kvůli čemuž se zadlužil.

Foto: Reuters

Odcházející ředitel automobilky Porsche Wendelin Wiedeking u vozu Porsche GT2 v roce 2007

Článek

Spolu s Wiedekingem odejde i šéf finanční kanceláře Holger Härter. Oba odcházejí s okamžitou platností, uvedla stuttgartská automobilka. Wiedekinga, který dostal odstupné padesát miliónů eur, nahradí 48letý Michael Macht, který stojí v čele výroby. Oba v květnu kritizoval šéf VW Ferdinand Piech, že zavinili problémy automobilky Porsche.

Wiedeking byl velkým odpůrcem prodeje značky Porsche koncernu Volkswagen, což je největší evropský výrobce automobilů. VW chtěl Porsche ovládnout stejně jako předchozích devět značek, což se mu povedlo. Podle středeční dohody získá 49,9 procent akcií výrobce sportovních vozů.

Wiedeking stanul v čele značky v roce 1993, kdy stálo Porsche na pokraji bankrotu. Z okraje propasti automobilku zachránil a od roku 2005 požíval volné prostředky na nákup akcií VW, která vyrobí týdně víc aut než Porsche na celý rok. Výrobce sportobních vozů měla v posledních letech operační marži 13 procent, zatímco BMW 1,5 a VW 5,9.

Dosavadní kompromisní plány, že by došlo ke spojení, padly. Porsche si v rámci VW chtělo zachovat určitou výlučnost a mít větší vliv na chod celého koncernu. Volkswagen to odmítl, protože Porsche je zadlužené. Ve středu večer se také dojednalo řešení finanční situace Porsche. Na schůzce byl podepsán plán, který umožní, aby katarský fond do značky investoval nejméně pět miliard eur.

Výlučné postavení značky Porsche hájí i premiér spolkové země Bádensko Württenbersko Günther Öttinger, který zprávy o propojení automobilek komentoval slovy: "Mýtus Porsche musí žít dál a být vidět i v po integraci."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám