Hlavní obsah

Řecku stále hrozí pád do dluhové spirály, tvrdí miliardář Soros

Novinky, Tomáš Holý

Řecko se může stále velmi rychle ocitnout v dluhové spirále, varuje vlivný finanční magnát George Soros. Podle něj je slíbená pomoc od Evropské unie jen malým krůčkem k vyřešení problémů.

Foto: Profimedia.cz

Investor a miliardář George Soros

Článek

Země eurozóny se o víkendu dohodly, že jsou připraveny poskytnout Řecku půjčky v objemu 30  miliard eur, další peníze by pak těžce zadlužená země mohla získat od Mezinárodního měnového fondu. Půjčka by byla vázána na pětiprocentní úrok, což je výrazně méně, než za kolik by se Řecko muselo upsat investorům.

Soros, který v devadesátých letech zbohatl na spekulacích s měnami, upozornil, že slíbená pomoc je jen malým krokem ke zlepšení celé situace.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

„Přestože pětiprocentní úroková sazba je lepší než ta, kterou nabízí trhy, záchranný balík by měl nabízet sníženou sazbu,“ uvedl 79letý investor s tím, že kvůli vysokým úrokům zemi hrozí pád do dluhové spirály.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám