Hlavní obsah

Řecko trne, rozhoduje se o odvrácení bankrotu země

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko v pondělí uzavřelo jednání s inspektory tzv. trojky, tedy Evropské unie (EU), Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Nyní bude záviset na jejich vyjádření, zda jihoevropská země obdrží další splátku z loňského záchranného úvěru ve výši 110 miliard eur, aby odvrátila bankrot, uvedla agentura Reuters.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

Bez této tranše ve výši osm miliard eur Řecku vážně hrozí, že od poloviny listopadu nebude mít finance na chod státu a bude nuceno ohlásit bankrot. Tento stav by výrazně zhoršil situaci už tak problémy zmítané eurozóny.

„Po dlouhé sérii jednání se zástupci trojky jsme uzavřeli kruh naplánovaných střetnutí a očekáváme, že mise bude ukončená v úterý,“ informoval řecký ministr financí Evangelos Venizelos.

Více informací o škrtech

Inspektoři podle Reuters požadovali například více informací o dopadu vládních plánů ohledně utahování opasků na snížení počtu veřejných zaměstnanců nebo na zvýšení daní.

Inspektoři by v úterý měli vydat společné prohlášení, následně pak v Bruselu a Washingtonu budou vypracovávat zprávu pro ministry financí eurozóny a MMF, zda se povolí finanční kohoutky do Řecka.

Ve hře už je i druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 109 miliard eur, který předpokládá i zapojení soukromého sektoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám