Hlavní obsah

Řecká ekonomika přibrzdila v poklesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Hrubý domácí produkt krizí sužovaného Řecka meziročně klesl od dubna do června o 4,6 procenta, což je zpomalení pádu po snížení o 5,6 procenta v prvních třech měsících. Vyplývá to z údajů zveřejněných řeckým statistickým úřadem ELSTAT.

Foto: Reuters

Demonstrace jsou v Řecku na denním pořádku.

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru pokles ekonomiky o pět procent. Za prvních šest měsíců letošního roku se HDP snížil o 5,1 procenta. Země se už šestým rokem nachází v recesi a oživení ekonomiky brání hlavně úsporná opatření naordinovaná mezinárodními věřiteli.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur (zhruba 2,8 biliónu korun) však problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík ve výši 130 miliard eur.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc Řecko od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel.

Pro letošní rok vláda odhaduje pokles HDP na 4,5 procenta, zatímco EU a MMF očekávají oslabení ekonomiky o 4,2 procenta. V loňském roce řecký HDP klesl o 6,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám