Hlavní obsah

Ratingový výhled Česka zhoršila další agentura. Kvůli plynu z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s v pátek zhoršila ratingový výhled dluhu České republiky, a to ze stabilního na negativní. Samotné ratingové hodnocení zatím ponechala na úrovni Aa3.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

„Rozhodnutí změnit výhled pro Českou republiku ze stabilního na negativní odráží zvýšené riziko dlouhodobých vážných přerušení dodávek plynu z Ruska, které by mohlo vést k přídělovému systému a tlačit ekonomiku země do hluboké recese s negativními důsledky pro růstový trend a rozpočtové ukazatele,“ vysvětlila agentura na svém webu zhoršení výhledu.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se jedná o závažné varování pro vládu premiéra Petra Fialy (ODS), která by měla začít zásadně ozdravovat veřejné finance.

„Fialova vláda by měla předložit plány tří, šesti a desetiletého postupného ozdravování veřejných financí. Takový plán by měl potenciál opět hodnocení ratingových agentur zlepšit, respektive vrátit na původní úroveň, zejména dojde-li ke zmírnění rizik v oblasti dodávek plynu. Současná absence takových plánů činí tuzemské veřejné finance zranitelnějšími, neboť hrozí jejich rozvrat,“ uvedl Kovanda.

Úroveň ratingu je signálem pro finanční trhy, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů, kteří státu půjčují peníze. Ovlivňuje také podmínky půjčky, například úrokovou sazbu.

Agentura Fitch zhoršila ratingový výhled Česka

Ekonomika

„Zhoršení výhledu znamená, že Česko si na mezinárodních trzích bude muset za jinak stejných podmínek půjčovat za vyšší úrok, než by tomu bylo bez zhoršení výhledu,“ dodal Kovanda.

Moody’s je už druhou významnou světovou agenturou, která změnu ratingového výhledu Česka učinila. Začátkem května udělala to samé agentura Fitch. Ta zhoršení výhledu odůvodnila očekávaným snížením hospodářského růstu, silnými inflačními tlaky a (stejně jako Moody’s) velkou závislostí na dovozu ruských energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám