Hlavní obsah

Rakušan: Je potřeba víc zdanit energetické firmy

Staronový šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v rozhovoru s novináři na volebním sněmu v Hradci Králové řekl, že kvůli zachování sociálního smíru chtějí ve vládě prosazovat vyšší zdanění energetických firem a jejich obrovských zisků.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Na sněmu jste uvedl, že aférám, jako je Dozimetr, chcete propříště předcházet tím, že budete nominovat kandidáty do voleb, kteří nebudou dělat ostudu. Jak to chcete udělat?

Snažíme se analyticky dívat na lidi na předních místech kandidátek hlavně ve větších městech a nominovat jako každá politická síla lidi, kteří nemají kostlivce ve skříni. Ale to jsme dělali vždy a neznamená to, že se problémům lze vždy vyhnout. Musím ale připomenout, že kauza Dozimetr se týká Petra Hlubučka a že drtivá většina našich lidí prošla komunálním působením beze ztráty kytičky.

Fyzické osoby bych určitě více nezdaňoval, protože lidé teď peníze potřebují

Kvůli kauze jste změnili i stranické stanovy. Jak konkrétně?

Rozšířili jsme pravomoci naší dozorčí rady, která už nebude kontrolovat pouze procesní záležitosti, ale bude řešit i věcné podněty a bude otevřenější vůči členské základně, aby podněty posílala.

Stát chce na podporované zdroje energie příští rok vyplatit 37 miliard

Ekonomika

Snažili jste se, aby nově zvolení místopředsedové hnutí byli z celé republiky, ne jen ze Zlínského, Libereckého a Středočeského kraje, jako tomu bylo doposud?

Vyzýval jsem k tomu všechny kraje, aby do vedení našly vhodné kandidáty. A myslím, že se to docela povedlo rozprostřít po celé republice, z čehož mám radost.

Problémem minulého vedení STAN podle vás bylo, že jste měli příliš přátelské vztahy a odpouštěli si, co jste neměli. Co jste tím myslel?

Lidé, kteří jsou nyní ve vedení, jsou mí dobří kolegové, ale nechodím s nimi po večerech na pivo. V bývalém vedení to tak bylo. Byla tam linie otců zakladatelů, to vedení se v čase příliš neměnilo. Ale nejen kvůli té kauze, ale i kvůli nárůstu počtu členů i poslanců z různých regionů bylo potřeba, aby vedení nebylo založeno na zásluhách, ale podle toho, kdo co chce nabídnout hnutí teď.

Energetické firmy žádají stát o půjčky

Ekonomika

Delegáti sjezdu vedení STAN vyčítali, že málo nastolujete vlastní agendu. Co budete chtít prosadit? Zmínil jste zavedení eura.

Nemyslím, že bychom nenastolovali naši agendu, pouze o ní málo mluvíme. Na vnitru se nám podařila řada věcí, revize tiskového zákona, znovuzavedení lustračního zákona, také zákona pro dohled nad politickými stranami. Také budeme hledat přebytečné zákony a vyhlášky a ty budeme chtít zrušit. Chystáme změnu České pošty. Na ministerstvu průmyslu a obchodu ministr Síkela předvádí vynikající výkon krizového managementu. Na evropské úrovni je respektován pro svou ekonomickou diplomacii.

Určitě také chceme otevírat velká témata, jako je euro. Ale jsem si vědom vládní konstelace a toho, že v této Sněmovně se většina pro euro nenajde, ale měli bychom tu debatu otevřít. Další téma je i otevření schengenského prostoru pro všechny státy EU, např. pro Rumunsko a Bulharsko.

Vedení STAN se kolem Rakušana téměř celé obměnilo. Zůstala Kovářová i stipendista Farský

Domácí

Chcete i zvýšit příjmy do státního rozpočtu, jak?

Na vládě jsme se domluvili na novelizaci rozpočtu. Výdaje v oblasti bezpečnosti, obrany nebo kvůli zvýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy se budou nikoli z rozhazovačnosti určitě navyšovat. Je také nutné revidovat vládní prohlášení, protože se 24. února změnil svět. V prohlášení třeba chybí, jak budeme integrovat 300 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Až to zrevidujeme, tak bychom se měli pobavit, jestli jsou k tomu dostatečné příjmy státního rozpočtu. My bychom ve vládě chtěli otevřít diskusi o sektorové dani nebo dodatečném zdanění energetických firem, které teď mají obrovitánské zisky. Nejsme hnutím, které by milovalo vysoké daně, ale zároveň chápeme, že je potřeba, aby společnost byla soudržná a byl zachován základní sociální smír.

Stát v pololetí vybral na daních 572 miliard Kč, meziročně o 19 procent více

Ekonomika

Jste pro zdanění pouze právnických osob?

Určitě. Fyzické osoby bych více nezdaňoval, protože lidé teď peníze potřebují, aby zvládli zvýšené výdaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám