Hlavní obsah

Vedení STAN se kolem Rakušana téměř celé obměnilo. Zůstala Kovářová i stipendista Farský

Hradec Králové
Aktualizováno

Hnutí STAN ve snaze změnit své fungování po řadě kauz z posledních měsíců na sobotním sněmu v Hradci Králové téměř kompletně obměnilo kolem staronového předsedy Víta Rakušana vedení. V předsednictvu zůstali Věra Kovářová, olomoucký hejtman Josef Suchánek, Michaela Matoušková a Jan Farský, který hnutí přivodil problémy svou cestou na stáž do USA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Rakušan a Jan Farský na sněmu STAN

Článek

Nové předsednictvo, které v sobotu vzešlo z mimořádného celorepublikového sněmu, má čtrnáct členů. V čele vládního hnutí zůstává Vít Rakušan, který obdržel 292 hlasů od přítomných 305 delegátů.

Předsedou STAN zůstává Rakušan

Domácí

K obměně vedení hnutí přistoupilo v reakci na turbulentní dění okolo partaje od jejího vstupu do vlády Petra Fialy (ODS). STAN muselo například vysvětlovat své financování a dary od obviněných právnických osob, ale také řešit problémy některých členů, například již bývalého předsedy pražské organizace Petra Hlubučka, který je nyní obviněn v korupční kauze Dozimetr, jež se týká údajného ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku.

Že STAN chce kvůli těmto problémům svou obměnu vzít z gruntu značí to, že téměř kompletně obměnilo své vedení. Ze čtrnácti členů předsednictva v nejužším kruhu zůstali pouze místopředsedkyně Poslanecké Sněmovny a dosavadní místopředsedkyně Věra Kovářová, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, náměstkyně pardubického hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková a dosavadní první místopředseda Jan Farský.

Farský nově zastává post řadového místopředsedy, ve volbě dostal nejvíce hlasů ze všech nových místopředsedů, a to 229. Děje se tak i přesto, že byl právě jedním z těch, kteří hnutí přivodili po vstupu do vlády určité problémy. Po svém zvolení poslancem oznámil, že odjíždí na několikaměsíční studijní stáž do USA. STAN následně čelilo kritice opozice i veřejnosti, a Farský se následně pod tlakem mandátu vzdal.

„Co neumím, a co znova říkám, že dělat nebudu, je krizová komunikace. To nechám na profesionálech a na ostatních,” uvedl ke konci kandidátského projevu za smíchu publika.

Kovářová si pak v sobotu „pohoršila” z pozice místopředsedkyně hnutí na řadovou členku předsednictva.

Prvním místopředsedou STAN se stal následně stal poslanec a místopředseda klubu Lukáš Vlček. Novými místopředsedy jsou kromě Farského také poslanci Jan Lacina a Michaela Šebelová, a také náměstek plzeňského hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.

Rakušan: Můžeme si za to ve STAN sami. Jsme rekordmani v sekání problémů

Domácí

Novými řadovými členy předsednictva se pak stali ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, středočeská hejtmanka Petra Pecková hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, poslanci Jan Kuchař a Viktor Vojtko, náměstkyně pardubického hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková,  a zmíněná místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová, která doposud působila jako místopředsedkyně hnutí. V druhém kole pak byl posledním členem předsednictva zvolen starosta Tetína Matěj Hlavatý.

Rakušan: Snad už bez dalších přešlapů 

„Tito lidé jsou schopni reprezentovat životaschopný politický koncept, který má na české politické scéně své místo. Tito lidé vyslyšeli mé volání, aby si přišli říct o práci a nikoliv jen položku na navštívenkách,” řekl na následné tiskové konferenci po zvolení celého předsednictva předseda Rakušan.

Ocenil, že delegáti zvolili jeho prvním místopředsedou poslance Lukáše Vlčka. Ten se hodlá vzdát pozice prvního místopředsedy poslaneckého klubu STAN a má plánu odejít také ze sněmovního zemědělského výběru, aby měl na agendu v hnutí dostatek času.

„Tým je velmi kompaktní. Reprezentuje nejrůznější míru zkušeností. Jsem velmi rád, že sněm jako takový se nesl v náladě, že naši delegáti mají chuť se dívat dopředu. Je to pro nás závazek a my doufáme, že ho naplníme už bez dalších přešlapů,” uzavřel staronový šéf STAN.

Reklama

Související témata:

Související články

Předsedou STAN zůstává Rakušan

Staronovým předsedou vládního hnutí STAN se v sobotu stal Vít Rakušan. V proslovech k delegátům uznal chyby a odpovědnost za kauzy, jež v minulých měsících...

Výběr článků

Načítám