Hlavní obsah

Raiffeisenbank se do září propadl čistý zisk o 28 procent

Praha

Tuzemské Raiffeisenbank klesl za tři čtvrtletí čistý zisk v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 28 procent na 1,5 miliardy korun. Důvodem poklesu jsou především nižší úrokové výnosy a náklady banky na vybudování nové IT infrastruktury, sdělil mluvčí banky Tomáš Kofroň. Celková aktiva banky ke konci září meziročně klesla o 5,2 procenta na 189,8 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Raiffeisenbank

Článek

„Přetrvávající zpomalení domácí ekonomiky se odrazilo v nižší ekonomické aktivitě a menším zájmu o bankovní služby, což přispělo k poklesu našich úrokových výnosů. Naopak na nárůst nákladů má výrazný vliv úspěšné spuštění první části nové IT architektury banky. Bez jednorázového vlivu těchto IT nákladů by byl pokles zisku banky zhruba poloviční,“ uvedl generální ředitel banky Mario Drosc.

Objem poskytnutých úvěrů klientům meziročně vzrostl o 1,5 procenta na 152,6 miliardy korun. Objem vkladů klientů klesl o 5,7 miliardy korun na 137,6 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy meziročně klesly o 10,9 procenta na 4,38 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se zvýšily o 4,7 procenta na 1,7 miliardy korun.

Výsledky za prvních devět měsíců zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 2,5 procenta na 11,5 miliardy korun, ČSOB o sedm procent na 10,8 miliardy korun. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. Pouze UniCredit Bank stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.

Raiffeisenbank, která patří v Česku ke středně velkým bankám, zde poskytuje bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Té ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 5,6 procenta na 134 miliónů eur (3,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Komerční bance klesl zisk na 9,6 miliardy

Komerční bance se od ledna do září snížil konsolidovaný čistý zisk oproti stejnému období loňského roku o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun. Po očištění...

Výběr článků

Načítám