Hlavní obsah

Radiokomunikace oslabily

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská burza vykročila do nového týdne slabšími objemy obchodů. Neúčast investorů se přičítala prodlouženému víkendu v USA, Velké Británii a v některých dalších evropských zemích.

Foto: Barbora Horešovská
Článek

Kursy se příliš nezměnily, výjimkou byly jen České radiokomunikace, které oslabily o 2,47 procenta na 442,80 Kč, v průběhu dne ale ztrácely již 4,2 procenta. Podle Vladimíra Vávry ze společnosti Patria Finance šlo o důsledek přítomnosti většího prodejce na nelikvidním trhu. Philip Morris ztratil 0,55 procenta a uzavřel na 15 250 Kč, index PX 50 vzrostl o 0,22 procenta na 786,5 bodu.

Kotační výbor pražské burzy v závěru minulého týdne podmínečně přijal farmaceutickou společnost Zentiva na hlavní trh, který je určen pro nejlepší domácí i zahraniční akcie. Jde o první prvotní akciovou emisi v historii pražské burzy. Podmínečné rozhodnutí se vztahuje zejména k dalšímu postupu schvalování prospektu emise Komisí pro cenné papíry, jeho zveřejnění a upsání nových akcií.

Na akcie společnosti Zentiva, která vznikla spojením podniků Léčiva a Slovakofarma, se trh těší. "Mohla by mít úspěch, je to největší farmaceutická společnost u nás a přední v regionu," uvedl generální manažer Unie investičních společností ČR Martin Hanzlík. Firma předpokládá, že emisí získá 100 miliónů dolarů, tedy zhruba 2,7 miliardy korun, převážně na úhradu úvěru, který použila při akvizici Slovakofarmy v loňském roce.

Prestižní seznam

Pražská burza dosáhla zařazení do prestižního seznamu "definovaných zahraničních trhů" americké Komise pro cenné papíry a burzy, tedy bezpečných pro americké investory. Ze sousedních rozvíjejících se trhů má podobný statut jen Varšava. Po odchodu Pavla Hollmanna vede pražskou burzu od 1. června do jmenování nového šéfa Jiří Opletal.

Z velkých evropských trhů určovaly směr vývoje jen burzy ve Frankfurtu a v Paříži, zatímco v Londýně a v NewYorku zůstalo zavřeno. Investoři a analytici zkoumali, jaký dopad na světové trhy po jejich úterním otevření budou mít teroristické útoky v Saúdské Arábii, zejména na cenu ropy. Experti soudí, že pokud ropa nezdraží, cena akcií dále poroste. Akcie francouzského ropného gigantu Total posílily o 0,8 procenta.

Kurs akcií italského Fiatu klesl o dvě procenta po rezignaci dosavadního výkonného šéfa Morchia. Investoři se obávají, že zmatky ve vedení firmy poškodí její úsilí o vybřednutí z velkých dluhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám