Hlavní obsah

Půjčovat si na provoz? Sebevražda. Firmy Síkelovu pomoc s drahými energiemi nevyužijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé a střední firmy podle své asociace úvěry se státní zárukou na pomoc z energetické krize zřejmě příliš nevyužijí. Nechtějí se zadlužovat, potřebují ušetřit. Pomoc, kterou ve čtvrtek představil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), zůstane podle nich pravděpodobně nevyčerpaná.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou rozšíří podle Síkely program Záruka. Firmy, u kterých tvoří náklady na energie deset a více procent z celkových nákladů, budou moci čerpat půjčky od jednoho do deseti milionů korun. Stát se za ně zaručí až do 80 procent jistiny. Na pomoc vyčlení jednu miliardu korun. Podpora by měla uspokojit zhruba 1800 žadatelů, řekl Síkela.

Představenou pomoc Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) označila za zklamání.

"Záruky Národní rozvojové banky nic neřeší, půjčovat si na drahý provoz je sebevražedná mise," uvedl předseda představenstva asociace Josef Jaroš. K podpoře podnikatelů v důsledku prudkého zdražení energií by vláda měla využít především peníze za emisní povolenky, míní Jaroš. S tímto řešením podle něj už loni na podzim souhlasila Evropská komise.

MPO pomůže firmám s náklady na energie vyššími než 10 procent

Ekonomika

"Naše firmy a občané zaplatili ve svých daních výstavbu jádra, na čemž nyní nadstandardně profituje ČEZ, protože i nám všem prodává za evropské ceny. Ale v době rapidně rostoucích cen energií by vláda měla velmi rychle uvažovat o tom, jak tento zisk rozdělit mezi tuzemské firmy a občany. Ať už formou voucheru, dotace či jinak," řekl dále Jaroš.

Firmy drtí i inflace a zvyšování sazeb

Živnostníci a malé a střední firmy se v současné době podle Jaroše potýkají také s dramatickým růstem inflace a v důsledku zvyšování sazeb Českou národní bankou i zvyšování cen financování. Společnosti přitom potřebují mít větší skladové zásoby, což silně zasahuje do jejich peněžního toku.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Inflaci, která v prvním měsíci letošního roku meziročně stoupla na 9,9 procenta, v poslední době ovlivňuje právě růst cen energií, uvádějí odborníci. Elektřina v lednu podle Českého statistického úřadu meziměsíčně zdražila o zhruba 39 procent, cena zemního plynu vzrostla o 31 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám