Hlavní obsah

Ptačí chřipka se šíří. Další ohnisko objevili veterináři na Novojičínsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trnávka

Už na 12 se rozrostl počet letošních ohnisek ptačí chřipky v Česku. Posledním místem, kde s nákaza objevila, je malochov drůbeže v Trnávce na Novojičínsku.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje, Bez zdroje

Ptačí chřipka řádila v Česku i loni. Objevila se například v chovu kachen na Hradecku, s likvidací drůbeže pomáhali i hasiči (ilustrační foto)

Článek

„Chovatel ve čtvrtek nahlásil úhyn osmi z dvaceti chovaných nosnic. Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a zaslali je k vyšetření do Státního veterinárního ústavu. To následně potvrdilo ptačí chřipku,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Dodal, že zbývající drůbež v chovu bude utracena. „Krajská veterinární správa také v případě tohoto ohniska využije možnost nevymezit okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nevyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele. Přesto znovu apelujeme na chovatele drůbeže, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti,“ doplnil.

V Moravskoslezském kraji jde letos o druhé ohnisko s ptačí chřipkou, to první bylo u chovatele drůbeže v ostravské části Stará Bělá. Další letošní ohniska byla například na jižní Moravě, ve Zlínském kraji či na Vysočině. Ve všech letošních případech se jednalo o malochovy.

První lední medvěd podlehl ptačí chřipce

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám