Hlavní obsah

První traktor bez řidiče je na světě, inspiroval ho Iron Man

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová skupina CNH představila v Evropě prototyp prvního traktoru bez řidiče na světě. Stroj dokáže pracovat ve dne i v noci a podle tvůrců bude znamenat revoluci v zemědělství, napsal španělský deník El País.

Foto: CNH Industrial, Profimedia.cz

Traktor bez řidiče od firmy CNH

Článek

CNH, která patří do skupiny Fiat Chrysler, představila autonomní traktor na veletrhu zemědělské techniky v Paříži SIMA 2017.

Prototyp o váze 11 tun může pracovat 24 hodin sedm dní v týdnu. Orientuje se díky GPS navigaci, kamerám a senzorům. Sám rozpozná překážky, zastaví se nebo je objede. Počítá se s tím, že na provoz bude dohlížet operátor vybavený tabletem.

„Autonomní traktor bude znamenat velký pokrok pro světové zemědělství a sehraje důležitou roli při zvýšení produkce potravin - vzhledem k tomu že světová populace má podle odhadů do roku 2050 dosáhnout devíti miliard lidí,“ uvedla CNH v prohlášení.

Věří, že se traktor prosadí na trzích s velkou zemědělskou produkcí, jako jsou USA, Brazílie, Argentina nebo Ukrajina.

Inspirací byl superhrdina

Za designem traktoru stojí Skot David Wilkie, který pracoval pro značky jako Peugeot a Ford. Ten se podle vlastních slov při vzhledu stroje inspiroval i v komiksu Iron Man, například při vzhledu světel. „Jsem pyšný na vzhled modelu, který kombinuje funkčnost a osobitost,“ prohlásil Wilkie.

Podle listu El País zatím nebyla stanovena cena, za kterou by se měl autonomní traktor prodávat. Pro představu, předcházející model Optum s řidičem stojí 320 tisíc eur (téměř devět miliónů korun). Uvádění na trh komplikují právní předpisy řady zemí, které nepovolují provoz vozidel bez řidiče. Šance na dohledné využití v praxi má traktor například v Austrálii, vzhledem k velké rozloze zemědělských ploch i volnějším předpisům, uzavírá deník.

Zemědělství by v budoucnosti měly proměnit i další nové technologie, jako například drony, které mají sloužit při ostraze pozemků nebo pomoci najít zatoulané kusy dobytka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám