Hlavní obsah

Průmysl v červnu meziročně stoupl, zesílila výroba aut

Český průmysl v červnu meziročně stoupl o 1,7 procenta. K růstu pomohla posilující produkce v automobilové výrobě, v níž automobilky díky zlepšení dodávek některých dílů doháněly propad výroby z minulých měsíců. V jiných průmyslových odvětvích, například v hutnictví nebo dřevovýrobě, se naopak růst zastavil. Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba vyšší o půl procenta.

Foto: Novinky

Průmyslová výroba

Článek

"I přes zlepšení situace s dodávkami dílů pro automobily průmyslová produkce v červnu meziměsíčně stagnovala. V řadě odvětví se totiž růst, který jsme zaznamenávali v průběhu minulých měsíců, zastavil," řekl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Ke zlepšení situace automobilek přispěl hlavně nárůst dodávek čipů a dalších dílů. "Zatímco minulý rok v červnu stály průmyslové firmy na počátku čipové krize, letos v červnu se situace v zásobování čipy i kabelovými svazky zlepšila a zejména automobilky doháněly zpomalení produkce z minulých měsíců,“ podotkla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Naopak výroba v jiných odvětvích stagnovala. Podle úřadu se hlavně v některých energeticky náročných oborech začala projevovat komplikovaná situace a rostoucí ceny. Meziroční pokles o více než deset procent tak zaznamenal například dřevozpracující průmysl, klesla také produkce základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Drahé energie dopadají na německý průmysl. Řada firem omezuje výrobu

Ekonomika

Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 15,5 procenta. Tuzemské zakázky zaznamenaly nárůst o 16,7 procenta, zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,9 procenta. Podíl na růstu měly téměř všechny obory, nejvýraznější pak výroba motorových vozidel, kde hodnota nových zakázek stoupla o pětinu.

Podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského výkon průmyslu mírně zaostal za očekáváním.

„Růst produkce opět největší měrou podpořila výroba aut, která se po květnovém zvýšení meziročně skoro o desetinu zvedla v červnu o patnáct procent. Stále pomáhal efekt částečně odblokovaných dodavatelských řetězců, který umožnil dokončit sestavení rozpracovaných aut. Ve většině důležitých odvětví ovšem růst produkce zpomalil, v některých dokonce překmitnul do meziročního minusu. To byl třeba případ výroby strojů a zařízení či výroby počítačů,“ zhodnotil.

Provozní zisk Škody Auto za pololetí klesl o 30,6 procenta

Ekonomika

V růstovém pásmu se průmysl neudrží

Ve druhém pololetí se podle něj průmysl v růstovém pásmu nejspíš neudrží. Důvodem má být klesající poptávka v tuzemsku i zahraničí, rostoucí ceny energií a zvyšující se mzdové požadavky. „Průmysl zřejmě ve druhém pololetí přispěje k námi předpokládanému poklesu české ekonomiky,“ konstatoval.

Ve svém výhledu není příliš optimistický ani analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Podle něj budou průmysl táhnout především starší zakázky, poptávka ale bude ochlazovat. „Pro druhou polovinu letošního roku lze podle mě očekávat trend stagnující průmyslové produkce a v souhrnu za celý rok růst průmyslu o jedno procento,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám