Hlavní obsah

Průmysl rostl jen pomalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová produkce v Česku v únoru po třech měsících poklesu meziročně vzrostla o 0,7 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1,9 procenta. Hodnota nových zakázek ale meziročně vyskočila o 8,8 procenta.

Článek

„Průmyslová produkce v únoru mírně vzrostla, a to zejména díky výrobě motorových vozidel. Tento výsledek byl částečně ovlivněn nižší srovnávací základnou z loňského února,“ podotkl za Český statistický úřad Radek Matějka. Produkce motorových vozidel ve srovnání s loňským únorem vzrostla o 9,2 procenta.

Meziroční růst výroby podpořil i potravinářský nebo chemický průmysl. „Na celkovém obrázku se zatím nic zásadního nemění, a i když jsou dnešní čísla příjemnou vzpruhou, stále se držíme velmi nízko,“ komentoval ekonom Citfin Tomáš Volf.

Nebezpečí na silnicích. Češi jezdí ve stále starších ojetinách

Ekonomika

„Přestože poslední čísla o průmyslu v Německu, které je pro nás klíčové, ukazují na mírnou rostoucí tendenci, do českých dat se to zatím nepropisuje,“ dodal. Průmyslová výroba v Německu se v únoru zvýšila ve srovnání s předchozím měsícem o 2,1 procenta.

Problém českého průmyslu je podle Volfa závislost na exportu a závislost na autech.

Hodnota nových zakázek průmyslových firem se zvýšila o 8,8 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců se proti loňskému únoru snížil o 2,1 procenta.

České zbrojovky hlásí rekordní tržby, bodují nejen na Ukrajině

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám