Hlavní obsah

Průmysl je v dobré kondici, analytici jsou nadšeni

Aktualizováno

Průmyslová výroba v České republice vzrostla v červenci meziročně o 4,6 procenta. Po započtení sezónních vlivů dokonce o 7,2 procenta. Hlavní tahounem je tradičně výroba automobilů. Výsledky v pondělí publikoval Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici nad číslem neskrývají nadšení.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Dobrá kondice, excelentní růst, nešetří nadšením komentátoři. Shodují se v tom, že nepřekvapuje tahoun tohoto čísla – výroba automobilů, která v červenci poskočila meziročně o devět procent. Roste i výroba plastů či kovových konstrukcí.

„Průmysl vstoupil do třetího čtvrtletí ve výborné kondici, a bude tak i nadále hlavním motorem české ekonomiky. Potvrzují to ostatně už čísla o zaměstnanosti nebo o zakázkách,“ nešetřil chválou analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle něj se průmysl stal jedním z hlavních odvětví, které se podílejí na snižování nezaměstnanosti v ČR, a současně tak i na zlepšování finanční situace domácností. Průmyslové podniky začínají ochotněji navyšovat mzdy.

„Český průmysl má našlápnuto k růstu. Výkonným motorem růstu je zejména

„Český průmysl má našlápnuto k růstu. Výkonným motorem růstu je zejména automobilový průmysl, jedno z hlavních odvětví naší ekonomiky, na které je

„Český průmysl má našlápnuto k růstu. Výkonným motorem růstu je zejména automobilový průmysl, jedno z hlavních odvětví naší ekonomiky, na které je navázána i řada dalších sektorů. Silnou podporou je i slabá koruna, která by

měla vydržet ještě následujících devět měsíců,” zhodnotil analytik PwC Petr Smutný.

Hodnota nových zakázek v červenci meziročně vzrostla o 2,2 procenta, v červnu se zvýšila po revizi o 11,1 procenta. Radomír Jáč z Generali Investment ovšem upozornil, že v tuzemsku je poptávka slabší, naopak zájem ze zahraničí vzrostl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám