Hlavní obsah

Průměrná mzda vzrostla na 23 513 Kč

Praha
Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 542 korun na 23 513 Kč. Proti stejnému loňskému období tak byla vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se mzda zvýšila o 1,2 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za pololetí dosáhla průměrná mzda 23 135 korun, proti loňskému pololetí se tak zvýšila o 2,3 procenta, tedy o 521 korun. Reálně tak mzda vzrostla o 1,4 procenta.

V porovnání s předchozím čtvrtletím se průměrný výdělek v celém národním hospodářství ve druhém čtvrtletí zvýšil po očištění od sezonních vlivů o 0,8 procenta.

Platy se v prvních třech měsících roku zvýšily v podnikatelské i nepodnikatelské sféře. V podnikatelské oblasti se průměrné výdělky zvýšily meziročně o 2,7 procenta, tedy o 608 korun na 23 415 korun, po odečtení inflace stouply o 1,5 procenta. V nepodnikatelské sféře, kam spadá například státní správa, mzdy narostly o procento, což je o 232 korun na 23 937. Reálně se zvýšily o 0,2 procenta.

Méně berou lidé v dopravě či vzdělávání

Průměrný plat se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil lidem pracujícím v dopravě a skladování a ve vzdělávání. Nízký relativní růst byl v ubytování, stravování a pohostinství a administrativní a podpůrné činnosti.

Nejvyšší růst vykázaly těžba a dobývání, výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu a také zdravotní a sociální péče. Nejvyšší nominální mzda v peněžnictví a pojišťovnictví byla zhruba 3,6krát vyšší než v ubytování, stravování a pohostinství, kde byla naopak nejnižší, uvedl ČSÚ.

Za první pololetí se v podnikatelské sféře zvýšila průměrná mzda meziročně o 528 korun na 23 055 korun, tedy o 2,3 procenta. Reálně to bylo o 1,4 procenta. V nepodnikatelské sféře výdělky stouply o 468 korun na 23 482 korun, což byl nárůst o dvě procenta. Po odečtení inflace šlo o nárůst o 1,1 procenta.

Spotřeba domácností bude klesat

Helena Horská z Raiffeisenbank očekává v letošním roce růst průměrné mzdy mezi 2–3 procenty. "Situace se sice díky aktuálnímu oživení ekonomiky a nižší míře nezaměstnanosti zlepšuje, ale v roce 2011 se stát chystá vzít občanům přibližně 43 miliard korun ve formě vyšších daní nebo nižších dávek," připomíná.

Spotřeba domácností podle ní tak velmi pravděpodobně opět klesne. "Růst průměrné mzdy v ČR v roce 2011 vlivem snižování platů ve veřejném sektoru zpomalí pod dvě procenta meziročně," domnívá se Horská.

Průměrné platy v Praze ve druhém čtvrtletí stouply o více než procento na 29 142 korun, což znamená, že s Jihomoravským krajem stouply ze všech krajů meziročně nejméně.

Reklama

Výběr článků

Načítám