Hlavní obsah

Průlom: V Jablonci zastal místo dělníka u pásu robot

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vypadají jako sehraný pár. Mladý operátor připravuje díly k montáži elektrických zásuvek. A naproti němu se natáčí robot. Lidské ruce a plastové paže robota společně a hbitě montují elektrické zásuvky do domácností.

Robot Yumi pomáhá ve výrobě v Jablonci nad NisouVideo: Novinky

 
Článek

Je to poprvé, co v Česku pracuje ve výrobě vedle skutečných dělníků robot. V jablonecké továrně nadnárodní společnosti ABB, dodavatele technologií pro energetiku a automatizaci, nasadili robota YuMi, kterého si sami vyvinuli, na montování zásuvek. „Yumi je první robot na světě, který skutečně dokáže spolupracovat s lidmi. Bok po boku,“ zdůrazňuje Tanja Vanio, generální ředitelka ABB Česká republika.

YuMi dostal jméno podle zkratky slov You and Me, tedy ty a já. V továrně skutečně pracuje v tandemu, tedy se svým kolegou - člověkem. A YuMi nezahálí. „Má na starosti práci, která by byla pro lidské ruce příliš titěrná. YuMi manipuluje s dětskými pojistkami,“ vysvětluje Vítězslav Lukáš, manažer divize ABB Robotics, která robota vyvinula.

Foto: Michael Polák, Právo

Robot YuMi v akci

YuMi uchopí dětské pojistky a založí je do připravených víček zásuvky. V dalším kroku vyjme ze zásobníku připravené pružinky, pro každou zásuvku dva kusy, a vloží je mezi dětskou pojistku a víčko zásuvky.

Podle Lukáše nelze říct, že YuMi připravil o místo člověka. „Nahradit lidské schopnosti není ve skutečnosti snadné. Lidé mají schopnost kontroly hmatem a zrakem. Smysly nám dovolují pracovat jemně a citlivě. Robot dělá jen to, co by lidskou rukou vznikalo až příliš zdlouhavě,“ osvětlil manažer Lukáš.

Foto: Michael Polák, Právo

YuMi pracuje v tandemu s člověkem

YuMi je také úplně prvním robotem v Česku, který pracuje naprosto bezpečně, nepotřebuje žádný ochranný kryt. „Jsme z něj nadšeni, kromě bezpečnosti vnáší do montování zásuvek také vyšší efektivitu. Rozdělovat úkoly mezi lidi a roboty je skvělý způsob, jak zrychlit výrobu,“ chválí si nového podřízeného Tanja Vanio.

Robot váží jen 35 kilogramů, ale jinak má rozměry podobné lidskému tělu. Podobnost umocňují jeho efektivní paže. Mají celkem sedm os pohybu, dosud se ve světě využívali roboti pouze se čtyřmi osami pohybu.

Podle ABB není příliš pravděpodobné, že by robot s pažemi zastal třeba při montování zásuvek další postupy a že by tak úplně vytlačil svého lidského kolegu. „Není to nereálné technicky. Robot by ale musel být tak robustní, že náklady na jeho vývoj by byly příliš vysoké,“ tvrdí Vítězslav Lukáš. ABB totiž nevyvíjí roboty jen pro své provozy, ale také je prodává. Za YuMiho a jeho zázračné plastové paže zaplatí případní zájemci 49 tisíc dolarů.

ABB Group má zhruba 135 tisíc zaměstnanců ve 100 zemích světa. V Česku působí v osmi lokalitách, kromě Jablonce i v Praze, Brně, Ostravě či Trutnově. V Česku zaměstnává více než 3400 lidí. A odteď i jednoho robota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám