Hlavní obsah

Provozní zisk automobilky Škoda Auto meziročně klesl

Provozní zisk automobilky Škoda Auto za prvních devět měsíců letošního roku klesl na 856 milionů eur (21 miliard Kč) z loňských srovnatelných 900 milionů eur (22 miliard Kč). Tržby za leden až září vzrostly na 15,151 miliardy eur (371 miliard Kč) z 13,329 miliardy eur (326,4 miliardy Kč) loni. Ve své výsledkové zprávě to v pátek oznámil mateřský koncern Volkswagen.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Již dříve automobilka uvedla, že od ledna do září její odbyt meziročně klesl o 22,3 procenta na 544 500 vozů. V samotném září ale stoupl o 20,3 procenta.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích. Začátkem tohoto měsíce oznámila, že vstupuje na vietnamský trh, evropské modely tam nabídne již v příštím roce.

Koncern Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Vedle vlajkové značky Volkswagen zahrnuje také řadu dalších značek. Kromě Škody jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini, nebo výrobce nákladních aut Man či motocyklů Ducati.

Volkswagen chce nejpozději od roku 2033 vyrábět v Evropě pouze elektromobily

AutoMoto

Škoda Auto má v plánu do roku 2026 uvést na trh tři nové čistě elektrické modely, další mají následovat. Podíl čistě elektrických vozů na odbytu značky má v Evropě do roku 2030 vzrůst na více než 70 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám