Hlavní obsah

Provoz na českých dálnicích a silnicích vzrostl od roku 2016 o deset procent

Intenzita dopravy na české dálniční a silniční síti vzrostla v porovnání s rokem 2016 zhruba o deset procent. Největší nárůst byl zaznamenán na dálnicích u nákladních vozidel, a to o více než 20 procent. Vyplývá to z předběžných výsledků loňského celostátního sčítání dopravy, o kterém informovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejzatíženějším úsekem v síti českých silnic a dálnic je dálnice D1 mezi Modleticemi a Říčany, kde každý den projede na 103 tisíc aut. Druhý úsek je také na D1, a to mezi Chodovem a Spořilovem v Praze, denně tam projede 90 tisíc aut.

Následuje D1 v úseku Brno-centrum a Brno-jih, kde denně projede 76 500 aut. Zatížený je také Pražský okruh mezi Slivencem a Ořechem, kde denně projede na 75 tisíc aut.

Sčítání dopravy se koná v pětiletých cyklech. Současné sčítání ovlivnila pandemie koronaviru, kvůli čemuž se sčítání částečně přesunulo z roku 2020 na loňský rok. Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla pandemie sčítání sice ovlivnila, ale nijak významně, data jsou tak podle něj relevantní.

Přibude jen 26 kilometrů nových dálnic

Domácí

Sčítání bylo přerušeno během podzimní vlny pandemie v roce 2020, sčítat se přestalo v polovině října 2020 a znovu se začalo v polovině dubna 2021, kdy se podle Mátla doprava vrátila v podstatě do normálu.

Sčítalo se na 6465 úsecích silnic a dálnic. Na dálnicích bylo 120 úseků, na silnicích první třídy 1790 úseků, na silnicích druhé třídy 3148 a na silnicích třetí třídy 1407 sčítacích úseků. Podle významu daného úseku se tam sčítání opakovalo čtyřikrát až šestkrát. Nyní je hotové vyhodnocení sčítání, závěrečná zpráva by měla vyjít v březnu.

Zatížené D10, D11 či D5

Sčítání odhalilo velké zatížení řady českých dálnic, ŘSD tak připravuje rozšíření některých úseků na tři pruhy v každém směru. Velmi zatížená je například dálnice D10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví, D11 mezi Prahou a Poděbrady nebo dálnice D5 mezi Prahou a Berounem. Všechny tyto dálnice by v budoucnu měly být šestipruhé.

Kupka: Na dálnici 150 km/h, za volant už sedmnáctiletí

Domácí

Sčítání dopravy se opakuje ve zhruba pětiletých cyklech. Podle posledního sčítání z roku 2016 provoz na českých dálnicích od roku 2010 vzrostl o 11 procent. U silnic prvních tříd byl nárůst třináctiprocentní podobně jako u silnic nižších tříd.

Reklama

Výběr článků

Načítám