Hlavní obsah

Propad průmysl v Česku zbrzdil, stále je ale dvouciferný

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová produkce v Česku během března zmírnila svůj propad z předešlých měsíců. Podle úterních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) si odvětví v meziročním srovnání pohoršilo o 17 procent.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

"Ve srovnání s více než dvacetiprocentními propady v předchozích měsících je to rozhodně příznivější výsledek. Na druhou stranu za zmírněním propadu stojí vyšší počet pracovních dní a především německé šrotovné. Je proto ještě brzy začít se jakkoliv radovat a nejnovější výsledek chválit a přeceňovat,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. 

Průmyslová výroba vykazuje tristní výsledky již několik měsíců v řadě. Zatím nejhůře dopadla v únoru, kdy meziroční pokles činil 23,4 procenta, přičemž nejhůře dopadl autoprůmysl.

Podle statistiků nejhůře dopadla v březnu výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 32,1 %), strojů a zařízení (snížení o 26,1 %), hutní zpracování a slévárenství vykázalo pokles o 45,8 %.

Výhled mírně optimistický

Dufek dodal, že výhled na další měsíce je pro průmysl mírně optimističtější. Podle statistik se totiž zmírnil propad zakázek jak domácích, tak zahraničních.

"Ty naznačují, že propad průmyslu bude v dalších měsících mírnější a postupně by se ve třetím kvartále už mohl jednoznačně zastavit. Na návrat k viditelnějšímu růstu výroby si však budeme muset nejspíše počkat až na konec roku,“ uzavřel Dufek. 

Odvětví se potýká s problémy napříč celou Evropou. Například na Slovensku se průmysl v březnu propadl o 18 procent, polepšila si pouze výroba počítačů a koksu.

Nedaří se ani stavebnictví

Špatný výsledek během března zaznamenalo i stavebnictví, které pokleslo o 9,4 procenta. "Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství  (o 14,2 %) a růst produkce inženýrského stavitelství (o 8,3 %),“ uvedli statistici. 

Šrotovné

Státní příspěvek na nákup nového vozidla výměnou za likvidaci staršího auta. 

Německá vláda dotace zavedla od ledna letošního roku a činil 2500 eur, tedy přes 66 tisíc korun. Vláda na šrotovné vyčlenila 1,5 miliardy korun. Do konce léta byla částka kompletně vyčerpána.

Na Slovensku proběhly dvě vlny šrotovného a obě byly zcela vyčerpány. Tamní vláda lidem přidávala na nové vozy 1500 eur (900 eur v druhé vlně. Celkem se zlikvidovala zhruba 44 tisíc aut.

Díky šrotovnému v sousedních zemích vzrostl zájem o vozidla české automobilky Škoda, zejména model fabia. 

Reklama

Výběr článků

Načítám