Hlavní obsah

Česká ekonomika klesla víc, než se čekalo

Novinky, bož
Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v prvním čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o 2,4 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ten původně hovořil o propadu o 2,1 procenta.

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Mezi čtvrtletími tuzemská ekonomika klesla o 0,3 procenta.

Statistici zároveň zveřejnili údaje o finanční situaci domácností.

„Domácnostem v prvním čtvrtletí vzrostly celkové příjmy meziročně o 3,5 procenta. Naopak jejich spotřební výdaje poklesly o 3,4 %, a to zejména v souvislosti s pokračující uzávěrou části ekonomiky,” konstatoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Česká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla

Ekonomika

„Míra úspor domácností tak v prvním čtvrtletí tohoto roku dále dosahovala nadprůměrných hodnot,“ dodal. Konkrétně míra úspor dosáhla 23,7 procenta, což je meziročně o 6,9 procenta více.

Jak již dříve vysvětlil Kermiet, k poklesu přispěl vývoj v obchodu, dopravě a ubytování. Na první čtvrtletí stále připadal lockdown. K poklesu přispěly také nižší spotřební výdaje domácností a investice.

„Dařilo se naopak zpracovatelskému průmyslu,” uzavřel Kermiet.

Reklama

Související články

Ekonomika EU se vrátila do recese

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 0,4 procenta v porovnání s předchozími třemi měsíci. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám