Hlavní obsah

Prohraný soud uzavřel pobočku Plzeňské banky

PRAHA

Rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové zřejmě zpečetil osud Plzeňské banky. To totiž, pokud se neodvolá, nyní musí zaplatit vytunelovaným CS Fondům přes jednu miliardu korun. Dnes ráno banka uzavřela svou jedinou pobočku v Plzni. Jako důvod uzavření banka uvedla právě prohraný soudní sport s investiční společností AKRO.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Motocyklista, který v noci ze soboty na neděli převážel na Tachovsku na svém motocyklu bednu s prázdnými lahvemi od piva, nezvládl řízení.

Článek

Klientům podle zpravodajství Českého rozhlasu nikdo neotevírá. Na dveřích je vyvěšeno oznámení zdůvodňující uzavření pobočky. Text tohoto sdělení Novinkám nadiktovala pracovnice banky pověřená informovat média.

Podle pracovnice, která si nepřála uvést své jméno, se na pobočku telefonicky obracela řada klientů, další se shromažďovali před zamčenými dveřmi. Největšímu náporu asi šedesáti lidí musel peněžní ústav ráno před otevřením, pak lidé přicházeli už spíše jen sporadicky. "Neskončí to jako tamhle, že ne," ujišťoval se starší muž a ukázal přes náměstí na rovněž zamčené dveře Union banky.

"To jsem se ještě kamarádovi smál, že má u Unionky třicet tisíc. A já tady mám padesát." Jiný mávl rezignovaně rukou: "Když jsem to poslouchal v televizi o těch fondech, bylo mi jasný, že sem dneska půjdu zbytečně." Plzeňská banka vznikla na počátku devadesátých let, jejím stoprocentním akcionářem je Agrobanka Praha v likvidaci.

Plzeňskou banku zažalovala o náhradu miliardové škody investiční společnost AKRO, podle které banka jako depozitář fondů pochybila, když z nich v roce 1997 nechala odplynout 1,3 miliardy korun. Rozsudek však není pravomocný, protože Plzeňská banka, která patří do skupiny nejmenších českých bankovních ústavů, se proti němu může odvolat. Banka má podle rozsudku zaplatit 1,1 miliardy korun plus stamilionové úroky.

Rozhodnutí soudu je prvoinstanční a zástupci banky podle Krýla prohlásili, že se odvolají. Jak uvedla ČTK, náhradu škody by měla Plzeňská banka zaplatit společně s žalovanou společností Umana, která byla zprostředkovatelem podezřelých obchodů CS fondů. Umana je však podle dostupných informací v likvidaci a nemá téměř žádný majetek, takže tíže placení bude ležet na Plzeňské bance, jejíž aktiva ke konci loňského září činila pouhých 1,27 miliardy korun.

TEXT OZNÁMENÍ NA DVEŘÍCH PLZEŇSKÉ BANKY

Oznámení klientům,

S ohledem na vývoj právního sporu Plzeňské banky a.s. s investiční společností AKRO a.s. vám oznamujeme, že jsme nuceni z důvodu našich povinností vycházejících z platných zákonů přerušit provoz.

11. března 2003,  Plzeňská banka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám