Hlavní obsah

Profese průvodčích mizí, nahrazují je stroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vlaky bez průvodčích se v roce 2006 rozšířily na dalších osm tratí. Začal na nich fungovat samoobslužný systém, podobný, jako lidé znají z vozidel MHD, roli průvodčích tu převzaly stroje na označování jízdenek.

Článek

Dráhy je zavádí kvůli snižování nákladů, což je jedním z požadavků měst a obcí při objednávce osobních vlaků. Využívá se hojně v zahraničí, např. ve Švýcarsku, Německu, Rakousku a Francii.

Začnou fungovat na tratích z Havlíčkova Brodu do Humpolce na Vysočině, z Olbramovic do Sedlčan ve středních Čechách nebo několik lokálních tratí v okolí Chrudimi na Pardubicku.

České dráhy se ho snaží zavádět již deset let a nyní je využíván na přibližně 43 především regionálních tratích například ve Frýdlantském výběžku, v Podřipsku, v Krušnohoří či Moravskoslezském kraji.

Díky tomuto systému přišlo o práci průvodčího desítek lidí, což představuje pro ČD úsporu milióny korun ročně. "Část z uvolněných zaměstnanců se přeškolila na vlakové revizory a nadále vykonávají kontrolu jízdenek," sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Černá jízda se nevyplatí

Nástup cestujících do vlaků se specifickým odbavením je možný pouze s platnou jízdenkou nebo si ji musí cestující zajistit bezprostředně po nástupu do vlaku. U vybraných vlaků může cestující zakoupit jízdenku v automatu. V krajním případě musí cestující bez platné jízdenky požádat o její vystavení strojvedoucího.

Nástup do vlaku je možné jen předními dveřmi. Cestující si po nástupu musí jízdenku označit v příslušném zařízení.

V rámci samoobslužného odbavení cestujících se nevyplatí cestovat na černo. V uvedených vlacích provádějí kontrolu vlakoví revizoři. Cestující, který jízdenku nemá, zaplatí na místě pokutu 400 korun. Pokud ji zaplatí později, vzroste sankce na 800 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám