Hlavní obsah

Prodeje nových bytů v Praze a Brně rostou

Levné hypotéky a oživení ekonomiky v Česku pomáhají developerům. V Praze se nových bytů prodalo o 20 procent více než loni, v moravské metropoli Brně dokonce téměř dvojnásobek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Brně se v první půlce roku prodalo 433 bytů v novostavbách, což je o 89 procent více než za stejné období loni. Souhrnná cena těchto bytů je 1,25 miliardy korun, což je dvojnásobek peněz proti loňskému prvnímu pololetí, uvedla v tiskové zprávě společnost Trikaya, která monitoruje situaci na jihomoravském trhu.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit se trh s nemovitostmi ve městě po propadu na začátku ekonomické krize a následující stagnaci oživuje.

"Je to dáno dvěma faktory. Za prvé dochází k oživení ekonomiky a roste důvěra spotřebitelů v oživení. Lidé opět do bytů investují. Druhým faktorem jsou sazby hypoték. Jsou na historickém minimu, což spotřebitele láká nejen ke koupi pro vlastní bydlení, ale i na pronájem. V Brně jsou desetitisíce studentů či zahraniční zaměstnanci v mezinárodních firmách," uvedl Kozub.

Průměrná cena prodaného bytu v novostavbě v Brně činila v prvním pololetí 2,7 miliónu korun bez DPH, což je o 250 000 korun více než loni. Aktuálně mají developeři k dispozici 900 neprodaných nových bytů. Nejčastěji jde o dvoupokojové byty s výměrou kolem 50 metrů čtverečních, jejichž cena se v závislosti na lokalitě pohybuje kolem 1,9 miliónu korun.

Třetinu nových bytů v Praze lidé kupují jako investici

Developeři v Praze v prvním pololetí prodali o pětinu více nových bytů, celkem 2850, vyplývá ze společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality, kterou společnosti zveřejnily v úterý.  Téměř třetinu bytů podle developerů lidé kupují se záměrem je pronajímat nebo prodat.

Dalších 6600 bytů mají v současné době developeři v hlavním městě připravených k prodeji. Generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec však podotkl, že v současné době je v Praze okolo 2000 nových dlouhodobě neprodaných bytů, tedy takzvaných ležáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám