Hlavní obsah

Prodejci špatně skladují balenou vodu v PET lahvích

Novinky, Radek Plavecký

Voda v PET lahvích vystavená slunečnímu žáru může být zdravotně závadná. Vidět přitom palety s minerálkami a limonádami složené v parném létě před obchodem není až taková výjimka. I podle výsledků laboratorních testů neprošel každý šestý vzorek balené vody.

Článek

"Na každém obalu je uvedeno, že voda musí být skladována v chladu a chráněna před přímým slunečním světlem. Těžko ale říci, zda po vypití vody, která stála nějakou dobu na slunci, budou lidé mít třeba průjem. Záleží na mnoha dalších podmínkách. Každopádně jde o porušení správného způsobu skladování," řekl Právu mluvčí Státní potravinářské a zemědělské inspekce Ivo Klemeš.

Inspektoři podle něho v loňském roce odebrali 78 vzorků z balených vod, dvanáct z nich nevyhovovalo mikrobiologickým požadavkům.

"Není to obraz běžného prodeje, vzorky inspektoři odebírali právě v případech, kdy měli nějaké podezření na špatné uskladnění," dodal Klemeš. Pokud lidé narazí na nevhodně uskladněné nebo vystavené potraviny, mohou dát podnět místní potravinářské inspekci.

Voda z kohoutku je čerstvá a má stabilní teplotu

Vodárny od vody v umělohmotných lahvích odrazují a nabízejí vodu z kohoutku.

"Bude to znít, že propagujeme naši vodu, ale pokud by lidé začali pít vodu z kohoutku místo lahví, tak to s naším prodejem a celkovou spotřebou až tolik nepohne. Přesto obyčejnou vodu samozřejmě doporučujeme a zaručujeme její nezávadnost. Zatímco v PET lahvi nikdo nepozná, jak dlouho a kde při distribuci stála, nebo jestli byla převážená při třicetistupňovém horku. Voda v řadu je čerstvá a má stabilní teplotu," ujišťoval šéf Středočeských vodáren Bohdan Soukup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám