Hlavní obsah

Prodej aut v EU v červnu zpomalil růst na 10,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej osobních automobilů v Evropské unii se v červnu meziročně zvýšil o 10,4 procenta na 1,048 milionu vozů. Růst prodeje tak zpomalil z květnových 53,4 procenta. Na svých internetových stránkách to v pátek uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za celé první pololetí počet registrací nových vozů stoupl o 25,2 procenta na téměř 5,4 milionu vozů. Z největších evropských automobilových trhů nejvíce vzrostl počet prodaných aut v červnu Německu – o 24,5 procenta. Ve Francii se naopak prodalo o 14,7 procenta osobních vozů méně. Česká republika vykázala v červnu podprůměrný nárůst prodeje, a sice o 8,6 procenta.

Počet prodaných vozů v EU za první pololetí je o 1,5 milionu nižší než ve stejném období v roce 2019 před úderem koronavirové pandemie.

Všech 27 sledovaných trhů ale vykazuje za letošní rok podobné výsledky – ve většině zemí to je silný meziroční nárůst, a to včetně největších evropských automobilových trhů. V Itálii se od ledna do června prodalo o 51,4, ve Španělsku o 34,4, ve Francii o 28,9 a v Německu o 14,9 procenta více vozů než v první polovině loňského roku. ČR vykázala meziročně o 18,7 procenta více prodaných vozů.

Nedostatek čipů bude autoprůmysl sužovat ještě minimálně rok

Ekonomika

Z konkrétních výrobců se v červnu dařilo skupině Hyundai, která meziročně v EU prodala o 47,2 procenta více vozů, nebo Jaguar Land Rover Group, která dodala zákazníkům o 45,8 procenta více vozů.

Automobilka Renault prodej snížila o 17,9 procenta. Automobilce Daimler, která vyrábí vozy značky Mercedes, prodej klesl o 11,3 procenta.

S plusem 22,5 procenta zakončila červen i skupina Volkswagen. Její česká součást Škoda Auta prodala v červnu v EU o 6,8 procenta více vozů, tedy 55 404. Za první půlrok Škoda zvýšila odbyt o 22,4 procenta na 298 797 vozů.

Reklama

Související články

Klimabalík neuspokojil ekology ani automobilky

Podle Sdružení automobilového průmyslu může stanovení data zákazu prodeje aut se spalovacími motory paradoxně znamenat zhoršení klimatu. Míní, že lidé budou...

Výběr článků

Načítám