Hlavní obsah

Problémy s novým celním systémem blokují obchod s cizinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generální ředitelství cel postupně řeší problémy s novým softwarem, který blokuje odbavovaní kamiónů. Chyba se objevila v novém odbavovacím systému, který celní správa používá od pondělka. Problém je i s informačním systémem obsahujícím celní sazebník EU. Generální ředitelství cel řešilo ve středu problémy přímo v Bruselu.

Článek

"Připojili jsme se přímo na evropský systém a máme s tím trochu problémy," uvedla Dagmar Bočková z olomouckého celního ředitelství.

Příčinou všech problémů byl špatný software naistalovaný v programu. "V tuto chvíli je většina softwarových chyb odstraněna, celní úřady projednávají zboží jak při dovozu, tak při vývozu," řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. 

Zdržení při odbavování zboží, s nímž se obchoduje mimo hranice EU, ale není jen kvůli špatnému programu. Podle Bartáka nemají deklaranti doklady zpracované podle nových předpisů a musí je za pomoci celníků vyplňovat až při samotném odbavování.

Problémy měl i bruselský server TARIC, na němž jsou informace o celním sazebníku EU. Pod množstvím dotazů z nových členských zemí na sazby té které položky, systém kolaboval. Generální ředitelství cel apelovalo přímo v bruselské centrále, aby posílila kapacitu serveru. "Jsem rád, že Brusel akceptoval naše připomínky a posílí kapacity tamních serverů," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Přepravcům zůstalo zboží ve skladech

"Byť se celní úřady čtyři roky připravovaly na vstup do EU, tak nyní zkolaboval jejich systém. Je to doslova skandální. Zboží kvůli tomu není tam, kde má být, a působí to problémy obchodníkům a dopravcům. Jejich kamiony stojí a čekají na celní odbavení," řekl ve středu jednatel olomoucké přepravní společnosti Jiko Jan Dadák.

O peníze kvůli zdržení nepřišli jen dopravci ale i obchodníci. Jejich zboží totiž zůstalo ležet v celních skladech a nemohlo být puštěno do oběhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zmizela otázka: Máte něco k proclení?

Se vstupem do EU skončily na všech hraničních přechodech celní kontroly, a tedy i několikakilometrové fronty kamiónů. Přechodům se tak výrazně ulevilo....

Výběr článků

Načítám