Hlavní obsah

Zmizela otázka: Máte něco k proclení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se vstupem do EU skončily na všech hraničních přechodech celní kontroly, a tedy i několikakilometrové fronty kamiónů. Přechodům se tak výrazně ulevilo. Turisty, kteří přejížděli hranice, také vítali v rozšířené EU pouze policisté. Někteří lidé již vyzkoušeli cestu do sousedních členských zemí EU bez pasu, pouze s občanským průkazem.

Foto: Blanka Vogelová

Zora Jandová v divadelním představení Z deníku hraběnky M

Článek

Kuriozní situaci zažili policisté na přechodu do Polska v Dolní Lipce na Ústeckoorlicku, kam přijel český chalupář v pyžamu s občanským průkazem. Prohlásil, že v životě nebyl v zahraničí. Hranici projel, za ní se otočil a zase se spokojeně vrátil.

Fronty kamiónů zmizely po půlnoci na jiném hraničním přechodu do Polska - v Náchodě. Ještě v pátek odpoledne kamióny na výjezdu čekaly asi 14 hodin, ve čtvrtek přes 20 hodin. Firmy se snažily na poslední chvíli převézt zboží přes hranici do půlnoci, aby se snadněji dostaly k vrácení daně z přidané hodnoty. Obdobná situace byla i na příjezdu do ČR z Polska.

Přechody se Slovenskem byly prázdné

Poté, co se vstupem do EU skončily na hranicích celní kontroly, mohli lidé leckde pozorovat mnohem rychlejší odbavování. Na největším hraničním přechodu Rozvadov však byl dopoledne provoz téměř stejný jako o jiných sobotách. Z německé strany proudily do ČR desítky osobních automobilů, před hranicemi se tvořily mírné fronty. Podle policistů kontrolujících doklady se fakt, že ČR vstoupila do EU, zatím příliš neprojevil.

Jihomoravské přechody se Slovenskem byly prázdné. Na většině z nich absolvují řidiči jen jedinou kontrolu místo dřívějších čtyř. Trochu jinak je tomu na jihomoravských přechodech s Rakouskem. I z nich odešli celníci, ale počet kontrol se ze čtyř zatím snížil na dvě. S rakouskou stranou se bude jednat o tom, zda lze zavést společnou jedinou kontrolu na přejezdech.

Na pražském letišti v Ruzyni přibyl odbavovací prostor určený výhradně pro cestující přilétající ze zemí Evropské unie. Tito pasažéři budou odbavováni stejně jako čeští občané, vyhnou se tedy kontrolám. Celníci mohou zavazadla kontrolovat jen ve výjimečných situacích.

Velké množství celníků se z hranic přesunuje do vnitrozemí. Budou například pátrat po zboží, které je zatíženo spotřební daní.

Související témata:

Související články

Přes dva tisíce celníků přijde o práci

Poslanci podpořili plán vlády na redukci počtu a změnu kompetencí celních úřadů. Vláda kvůli vstupu do EU navrhuje snížit počet celních úřadů z 91 na 54....

Výběr článků

Načítám