Hlavní obsah

Problémy eurozóny potrápí střední a východní Evropu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozpočtová krize v zemích eurozóny bude mít dopad na státy střední a východní Evropy. Tvrdí to hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Erik Berglof.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Opatření schválená Evropskou unií budou mít dopad na poptávku, přísnější fiskální podmínky zasáhnou hlavně exportéry střední a východní Evropy orientující se na vývoz na západ,“ prohlásil Berglof.

Zároveň upozornil, že negativní dopady současné krize se promítnou i do výhledu ekonomického růstu daných zemí. V lednu EBRD uvedla, že očekává průměrný růst zemí střední a východní Evropy v letošním roce 3,3 procenta. Nová prognóza bude zveřejněna za několik dní.

V současnosti největším problémem Evropské unie je hospodaření Řecka. Země se ocitla na pokraji bankrotu a musí dostat mezinárodní finanční pomoc. Kvůli obavám z obdobných problémů sáhly v posledních dnech vlády Portugalska a Španělska k úsporným opatřením v rozpočtu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám