Hlavní obsah

Příští rok zaplatí stát 31 miliard Kč na úrocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rostoucí deficity českých veřejných financí zvyšují také částku, kterou stát musí každoročně zaplatit za úroky z dosavadních dluhů. Zatímco letos stát na úrocích zaplatí 24 miliard korun, v příštím roce to již bude 31 miliard a v roce 2005 dokonce 43 miliard Kč, vyplývá z analýzy společnosti Patria Online.

Foto: Daniel Vašut

Havarované vozidlo

Článek

 Letos tak staré dluhy státu přijdou průměrného Čecha na téměř 2400 korun, za dva roky to však již bude téměř 4200 Kč, řekl ČTK hlavní ekonom Patria Online David Marek. Ministerstvo financí je však optimističtější.

"Předpokládáme, že na úrocích zaplatíme méně, než tvrdí Patria," řekl ČTK Pavel Filipec z ministerstva. Odhad na rok 2003 je podle něj ještě relativně přesný, v dalších letech se však předpověď Marka a ministerstva stále více rozcházejí. Podle údajů společnosti Patria by se deficit veřejného sektoru mohl v roce 2006 přehoupnout přes jeden bilion korun a každý z nás by tak obrazně dlužil téměř 100 tisíc korun.

Naštěstí ale nerostou pouze dluhy veřejného sektoru, ale také celá česká ekonomika. Do roku 2005 by měl hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vzrůst o 293 miliard, tedy o necelých 29 tisíc Kč na občana. Ministerstvo předpokládá, že české hospodářství bude sílit ještě rychleji.

Reklama

Výběr článků

Načítám