Hlavní obsah

Přistěhovalci jsou pro vyspělé země přínosem, tvrdí zpráva IOM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Kolem migrace obyvatel chudých států do států botahých je mnoho mýtů, většina z nich se ale neprokazuje. Tvrdí to ve své zprávě Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Přistěhovalci jsou podle studie pro země, kam přicházejí ekonomicky výhodní a není ani pravda, že berou občanům rozvinutých států práci.

Článek

"Žijeme v globalizovaném světě, který už nemůže být závislý jen na domácím trhu práce. Podle toho by se měl každý zařídit," řekl ředitel IOM Brunson McKinley. "Pokud si to řádné uvědomíme, přinese migrace více příjmů než nákladů, " doplnil.

Podle zprávy odvádějí imigranti a lidé pracující v zahraničí na daních ve státech, kde pracují, vyšší sumy, než na jejich přizpůsobení stát vynakládá. Podle zprávy migruje 2,9 procenta obyvatel. V roce 2000 odešlo do jiné země zhruba 175 miliónů lidí, na letošní rok je odhad mezi 185 a 192 milióny lidí. Zpráva ale současně upozorňuje na to, že číslo je jen průměrné a že nejvyspělejší země světa se potýkají s mnohem větší procentem přílivu lidí.

Zpráva popírá častý agrument, že přistěhovalci berou práci "domácím". Většina lidí přicházejících ze zahraničí dělá buď podřadné práce, o něž ostatní lidé nestojí, nebo naopak vysoce kvalifikované práce, kterých je v zemi nedostatek. Často přicházají pracovat jako lékaři nebo počítačoví technici.

Rozvíjející se země s migrace těží jen částečně

Pro země, odkud lidé odcházejí, je odliv obyvatel za prací částečně výhodný, Pracující v zahraničí často posílají svým rodinám peníze a tím zvyšují jejich příjem. Mnozí se také zpět do svých mateřských států vracejí a přinášejí sem znalosti, které ve vyspělejších státech získali. Filipíny a Maroko mají dokonce ministerstva, která mají za úkol s lidmi, kteří pracují v zahraničí udržovat kontakt.

Na druhou stranu mnohé země, například Jihoafrická republika si stěžují, že investují mnoho peněz do vzdělání svých obyvatel, kteří pak ale odcházejí pracovat jinam, kde jsou mnohem lépe zaplaceni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám