Hlavní obsah

Prioritou předsednictví je energetická nezávislost na Rusku

– Praha

Jedním z nejdůležitějších cílů českého předsednictví EU bude posilování energetické bezpečnosti. „Zaměříme se na vyjednávání návrhů z nově vydaného balíčku REPower EU, které vedou k zajištění nezávislosti na ruských fosilních palivech a vymanění se z ruského vlivu,“ sdělil Právu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

Energetické bezpečnosti chce dosáhnout mimo jiné propojením a rozšířením stávajících ropovodů a plynovodů, rozvojem domácí produkce a infrastruktury pro bezemisní zdroje, zejména jaderné a vodíkové.

Česko nastupuje v bouřlivé době

Domácí

ČR se chce zaměřit i na úspory energií. „Investicemi do úspor snížíme dopady vysokých cen energií, EU bude energeticky bezpečnější a soběstačnější a pomůžeme životnímu prostředí,“ dodal ministr.

Důraz bude kladen i na zajištění dostatku čipů pro evropské výrobce. „Spolehlivost dodávek čipů je pro automobilový průmysl a oblast digitálních technologií v EU klíčová,“ prohlásil Síkela.

České předsednictví bude podle něj chtít projednat co nej­efektivněji normu o čipech, která stanoví pravidla pro jejich dodávky, koordinační mechanismy při výpadku a posílení vlastní produkce v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám