Hlavní obsah

Příliš levný benzín. Některé benzínky v Polsku omezují prodej paliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé čerpací stanice v Polsku zavádějí limit na množství pohonných hmot, které mohou motoristé natankovat, píše deník Rzeczpospolita. Důvodem je to, že čerpacím stanicím docházejí zásoby paliv. Prodávají je totiž tak levně, že pro firmy dovážející paliva za zahraničí to přestává být rentabilní. Jinde na nich vydělají víc. Ceny paliv jdou totiž jinde v Evropě nahoru.

Foto: Profimedia.cz

Ceny na polském trhu udává státní firma Orlen

Článek

Rzeczpospolita uvádí, že ve Vratislavi se na benzínkách Shell objevila oznámení, že si motoristé jednorázově mohou natankovat 100 litrů nafty. Podobné je to i ve Varšavě. Začátkem září portál money.pl napsal, že ačkoliv to Orlen popírá, mělo několik firem problém u něj nakoupit pohonné hmoty. Nyní analytici podle listu Rzeczpospolita upozorňují, že Orlen dokonce využívá strategické zásoby, které mají Polsku posloužit v případě krizové situace.

Roli hraje i obrovská poptávka po pohonných hmotách. Kvůli nízkým cenám jezdí do Polska tankovat lidé ze zahraničí.

V Česku je nyní průměrná cena Naturalu 95 a nafty přes 40 korun za litr. Koncem minulého týdne litr benzínu stál v Polsku průměrně 6,07 zlotého (asi 32,2 koruny) a nafty 6,09 zlotého.

Cenovou politiku v zemi udává gigant Orlen, státní firma, která má na trhu v Polsku 65procentní podíl. Kvůli blížícím se volbám drží ceny nízko. Dokonce níž, než byly před vypuknutím války na Ukrajině.

„Problém je v tom, že Orlenem vedené zlevňování pohonných hmot nemá ekonomické opodstatnění,“ napsala Gazeta Wyborcza. Na světových trzích ceny ropy v uplynulých týdnech rostly, ale polští analytici upozornili, že motoristé v Polsku tankují za ceny, které byly běžné loni v zimě před ruskou invazí na Ukrajinu. Zároveň v posledních týdnech oslaboval zlotý vůči dolaru.

Na začátku září firmy obchodující s naftou upozorňovaly, že její dovoz do Polska se přestává vyplácet, protože velkoobchodní ceny tohoto paliva jsou v Evropě vyšší než ve velkoobchodních cenících Orlenu.

Po volbách ceny porostou

Rzeczpospolita očekává, že nízké ceny zůstanou na benzínkách do voleb, pokud si trh nevynutí jejich zvýšení dříve. Poláci půjdou volit 15. října.

„Současná cena za litr, to je opravdu dobrá cena. V zahraničí je výrazně dráž. Když bereme v úvahu, jak vystřelily ceny ropy i jak vzrostl kurz dolaru vůči zlotému, předpokládám, že za chviličku bude v Polsku výrazně dráž. Nějaké nápady?“ shrnul situaci na sociální síti X ekonom Tomas Wyluda.

Kaczyńského PiS v průzkumech vede před Tuskovou partají

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám