Hlavní obsah

Při záchraně Řecka jsme selhali, sype si popel na hlavu MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nebývale kriticky se vyjádřil Mezinárodní měnový fond (MMF) ohledně svého postupu při záchraně krizí drceného Řecka. MMF přiznal „významná selhání“, mimo jiné prý podcenil, jak moc mohou úsporná opatření srazit již tak slabou ekonomiku. MMF i přesto věří, že záchrana byla úspěšná a nutná. Evropská komise jakákoli pochybení důrazně odmítla.

Foto: Oli Scarff, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

Řecko muselo výměnou za záchranné úvěry ve výši 200 miliard eur (zhruba 5,2 biliónu korun), poskytnuté ze strany Evropy a MMF, bezpodmínečně kývnout na přísná úsporná opatření. Ta ovšem dále zhoršila recesi v zemi, která již trvá šestým rokem.

Opatření nařízená Evropskou unií a MMF sice snížila rozpočtový deficit země, Řecko se však kvůli nim propadlo do hlubší recese, než MMF a EU očekávaly. Míra nezaměstnanosti pak vystoupila na rekordních 27 procent.

MMF uvedl, že se svými partnery výrazně podhodnotil dopad úsporných opatření, mezi něž patřily výdajové škrty a zvýšení daní. V období let 2008–2012 klesla ekonomika o 22 procent a letos zřejmě klesne již šestým rokem za sebou.

Mnoho nejistot ohledně splácení dluhu

Dalším chybným krokem bylo, že Řecko neplnilo čtyři hlavní kritéria, která musí žadatel o finanční pomoc splnit. Jedním z těchto kritérií je udržitelnost dluhu. MMF opakovaně tvrdil, že řecká vláda by měla být schopna splácet své dluhy včas, nicméně ve skutečnosti zde bylo mnoho nejistot. Fond rovněž přiznal, že v případě Řecka snížil laťku při hodnocení dluhu, což mohlo vyvolat obavy o nestrannost fondu.

I přes veškerá pochybení si MMF stojí za tím, že záchrana Řecka zabránila rozšíření problémů do zbytku eurozóny a na celou globální ekonomiku. Za úspěch považuje, že Řecko zůstalo v eurozóně a vedlejší efekt na globální ekonomiku se podařilo výrazně zmírnit.

Evropská komise chyby odmítá

Mluvčí Evropské komise Simon O´Connor ve čtvrtek jakékoli chyby důrazně odmítl. Uvedl, že komise zcela nesouhlasí se závěrem MMF, že řecký dluh se měl restrukturalizovat již v roce 2010 a ne až v roce 2012. Podle O´Connora by to mělo „zničující důsledky“, protože eurozóna neměla ještě k dispozici nástroje, jak bránit šíření dluhové krize.

Mluvčí komise také odmítl závěr fondu, že komise nemyslela na prorůstová opatření. Stejně tak řekl, že komise nijak neohýbala pravidla, jak naznačuje MMF v souvislosti s kritérii o udržitelnosti řeckého dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám