Hlavní obsah

Při práci loni zemřely desítky lidí, některá úmrtí zaměstnavatelé zatajili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následkem pracovního úrazu loni zemřelo v Česku 75 lidí. Je to o devět méně než rok předtím. Skutečná čísla mohou být vyšší, protože řada pracovních úrazů, a to i těch smrtelných, nemusí být podle inspektorátu práce vůbec nahlášena. Nejvíce úrazů se stává pravidelně ve strojírenství, stavebnictví a silniční nákladní dopravě.

Foto: HZS Středočeského kraje, Právo

Pracovní úrazy se často stávají ve stavebnictví. Zraněn byl například dělník na staveništi vlakového nádraží v Kladně. Na snímku z února jej hasiči vyprošťují z výkopu.

Článek

„Na jednom z oblastních inspektorátů jsme loni měli hlášených čtrnáct smrtelných pracovních úrazů, ale dostali jsme se k dalším třem, které nebyly hlášeny,“ řekl generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Martin Melecký. Důvodem je například to, že člověk pracoval ve firmě načerno, nebo i to, že není hned jasné, kdo jej ve skutečnosti zaměstnával. To se týká především agenturních zaměstnanců.

Zaměstnanci inspektorátu se o nenahlášených smrtelných pracovních úrazech dozvěděli prostřednictvím médií či policie.

„Obrátila se na nás policie a řekla nám, že se na stavbě stal pracovní úraz a zemřel tam člověk,“ popsal Melecký jeden z případů. Inspekci ale úraz nikdo nehlásil. Sami stavbyvedoucí se pak inspektorů ptali, zda už se k zemřelému zaměstnanci někdo přihlásil. Nebylo totiž jasné, která z firem v řetězci, které si zaměstnance pronajímaly, jej skutečně zaměstnává.

Anketa

Měli jste někdy pracovní úraz?
Ano
52,9 %
Ne
47,1 %
Celkem hlasovalo 4036 čtenářů.

Celkem loni bylo nahlášeno 35 706 pracovních úrazů, z toho 753 vážných. Tedy zhruba podobně jako v roce 2022. Zranění pracovníci i jejich pozůstalí mají nárok na náhradu škody za úraz a případně na rentu za sníženou pracovní schopnost či úmrtí živitele.

Inspekce loni odhalila 2801 nelegálně nebo načerno zaměstnaných lidí. To je o 240 více než rok předtím. Inspektoři uložili pokuty v souhrnné výši přesahující 134 milionů korun. Za zastřené zaměstnávání pak padly pokuty za takřka 117 milionů.

Muže ve Slezsku v práci přimáčkl na sloup náklaďák. Letěl pro něj vrtulník

Krimi

Reklama

Související témata:
Státní úřad inspekce práce

Výběr článků

Načítám